V izbruhu nasilja na Zahodnem bregu umrli štirje Palestinci

STA, A.L.
29.11.2022 14:49

Izraelski vojaki so ponoči na okupiranem Zahodnem bregu ustrelili tri Palestince, so danes sporočile palestinske oblasti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V ločenem incidentu so ubili tudi domnevnega napadalca, ki naj bi pred tem z avtomobilom severno od Jeruzalema zapeljal v izraelsko vojakinjo in jo poškodoval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Izraelska vojska je potrdila, da so njeni pripadniki streljali na, kot so dejali, izgrednike, ki so ponoči v dveh ločenih incidentih na Zahodnem bregu napadli vojake. V domnevnem "terorističnem napadu z avtomobilom" severno od Jeruzalema je bila poškodovana 20-letna izraelska vojakinja, ki je trenutno na zdravljenju v bolnišnici. Ena od jeruzalemskih bolnišnic je potrdila, da je bil domnevni napadalec ubit.

V Kafr Einu blizu Ramale so streli izraelske vojske ubili dva brata, stara 21 in 22 let, je sporočilo palestinsko ministrstvo za zdravje. Tretji moški, star 44 let, je po navedbah ministrstva zaradi strelnih ran v glavo umrl v Beit Umarju v bližini Hebrona, kjer je prav tako prišlo do spopadov, navaja AFP.

Letos na Zahodnem bregu ubitih več kot 125 Palestincev

Po navedbah izraelske vojske so vojaki v Beit Umarju streljali zato, ker so "izgredniki vanje metali kamenje in improvizirane eksplozivne naprave", potem ko sta dve vozili izraelske vojske tam obtičali med "operativno patruljo". Kot so dejali, dogodek še preiskujejo.

Odposlanec ZN za mir na Bližnjem vzhodu Tor Wennesland je medtem v ponedeljek opozoril, da so razmere na Zahodnem bregu "dosegle vrelišče".

"Visoka stopnja nasilja na okupiranem Zahodnem bregu in v Izraelu v zadnjih mesecih, vključno z napadi na izraelske in palestinske civiliste, povečano uporabo orožja in nasiljem, povezanim z naseljenci, je povzročila hudo človeško trpljenje," je povedal Varnostnemu svetu ZN.

Napetosti med Izraelci ter Palestinci in nasilje na območju so se letos zaostrili, še posebej na zasedenem Zahodnem bregu, kjer izraelska policija po nizu smrtonosnih napadov na izraelske cilje skoraj dnevno izvaja racije. Po podatkih ZN je bilo letos na Zahodnem bregu ubitih več kot 125 Palestincev.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta