Uničujete nam prihodnost!

Kristina Božič
20.09.2019 17:32

Milijoni mladih in starejših, ki so se odzvali pozivu, da so na ulicah potrebni vsi, so po vsem svetu od politikov zahtevali ukrepanje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klic v sili pred slovenskim parlamentom v Ljubljani
Domen Hrovatin/Greenpeace

Šolarji na pacifiških otokih, v Indoneziji in Indiji, na več kot 100 dogodkih po Avstraliji, na preko 570 demonstracijah v Nemčiji, na Poljskem in z več kot 1000 manifestacijami v ZDA so protestniki tri dni pred začetkom političnega podnebnega vrha Združenih narodov zahtevali od odločevalcev, da začno sprejemati učinkovite ukrepe za zaustavitev segrevanja podnebja.
Mladi so protestirali v Keniji, Ugandi, Južnoafriški republiki in Nigeriji - kjer otroci delajo tudi na smetiščih elektronskih naprav iz Evrope in v toksičnih pogojih ločujejo kovine iz odvrženih naprav. Podnebni protestniki so bili na ulicah mest Slonokoščene obale, Senegala in Gane, kjer najhitreje na svetu izginjajo deževni gozdovi.
V preteklih dneh je več kot 400 aktivistov in javnih osebnosti, tudi filmski igralci Mark Ruffalo, Amber Heard in Emma Thompson, podpisalo poziv generalnemu sekretarju ZN Antoniu Guterresu, naj sprejmejo globalno prepoved frackinga - spornega postopka pridobivanja nafte in zemeljskega plina. Župan Manchestra Andy Burnham se je ob priznanju, da je njegova generacija mlade izdala, zavezal, da frackinga ne bo. "Fracking je preteklost, ne spada v prihodnost," je dejal ob aplavzu protestnikov. V mestu so aktivisti za svojo zaveznico vzeli tudi sufražetko Emmeline Pankhurst. Njen kip so oblekli v odsevni protestni jopič in ji v roke namestili plakat z vprašanjem: "Pripravljeni, da se gladina morij dvigne do sem?"
Podnebne proteste so poleg londonskega župana Sadiqa Khana podprli tudi županja Pariza Anne Hidalgo, Bill de Blasio iz New Yorka, Eric Garcetti iz Los Angelesa in Frank Jensen iz Kopenhagna. Skupaj so podpisali izjavo, v kateri se zavezujejo zgodovinskim investicijam za prilagoditvene ukrepe, ki bodo potrebni glede na učinke toplogrednih plinov, ki jih je človeštvo že spustilo v ozračje. "Mladi prepoznavajo nepravičnost podnebnih sprememb," so zapisali. "Prav imajo, da zahtevajo ukrepe, ki bodo ponudili rešitve tako za segrevanje podnebja kot za vse večjo družbeno neenakost," so dodali, da bodo potrebni ukrepi v resnici naredili mesta "bolj zdrava, pravičnejša in dostopnejša vsem, bolj varna ter boljša okolja za življenje".
Januarja sta bila prva protestnika pred škotskim parlamentom ob Petkih za prihodnost desetletna Ruby in sedemletni Dougie. "Rada imam svoj planet in nočem ga izgubiti," je imela Ruby na plakatu, ki ga je nosila obešenega okoli vratu, zapisano včeraj. V Londonu so se protestnikom pridružili tudi medicinski delavci in delavke. To je za 27. september obljubil tudi Marjan Meglič iz Sindikata delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Zdravnica Isobel Braithwaite je v britanski prestolnici za časopis Guardian poudarila, da je podnebna kriza tudi zdravstvena kriza. "Potrebujemo nujne, vsesplošne ukrepe in morajo se zgoditi hitro. Zmanjkuje nam časa."
Akcije se bodo dogajale še cel teden tudi v Italiji, kjer pripravljajo glavne proteste naslednji petek v vsaj 100 mestih. V Torinu mladi od občinskih oblasti vsaka dva meseca pridobijo podatke o onesnaženosti zraka, ki jih analizirajo skupaj z znanstveniki. "Videli bomo, ali se res sprejemajo kakšni ukrepi," je pojasnil 14-letni Wicker, da je poleg drugih ukrepov treba ukiniti vse subvencije za fosilna goriva in javni denar usmeriti v obnovljive vire energije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta