Ursula von der Leyen brani sporni naziv resorja

Darja Kocbek Darja Kocbek
16.09.2019 17:46

Naziv resorja "za zaščito našega evropskega načina življenja" je po besedah vodje francoske skrajne desnice "ideološka zmaga". Miselnost bo ostala, svari slovenski poslanec Milan Brglez.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

"Ne moremo dovoliti, da nam drugi vzamejo naš jezik," je v uvodniku, objavljenem v več evropskih časopisih, pojasnila novoizvoljena predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen. V njem razlaga, zakaj se je odločila resor, ki vključuje tudi migracije, poimenovati "za zaščito našega evropskega načina življenja". Večini ljudem po njenih besedah evropskega načina življenja ni treba razlagati, ker ga vsak dan živijo. "Očitno je ta teden stekla razprava o pomenu in konceptu tega izraza. To je dobro. In to je razprava, ki mora ostati odprta," je napisala.
Naš evropski način življenja in vrednote, ki smo si jih trdo priborili, pomenijo človeško dostojanstvo, svobodo, demokracijo in pravno državo, je navedla. "Videli smo tuje sile, ki so se od zunaj vmešavale v naše volitve. In videli smo domače populiste s poceni nacionalističnimi slogani, ki so nas skušali destabilizirati od znotraj. Tem silam ne smemo dovoliti, da ugrabijo definicijo evropskega načina življenja. Oni želijo, da bi jo razumeli ravno nasprotno od njenega pomena," je po poročanju STA še zapisala.
Napisala je tudi, da bi morali biti ponosni na naš evropski način življenja v vseh njegovih oblikah in dimenzijah ter bi ga morali nenehno ohranjati, varovati in gojiti. "Zato je bilo to eno od šestih vodilnih načel v mojih političnih smernicah, ki so julija dobile podporo evropskega parlamenta," je poudarila. Izpostavila je še, da je bilo za evropski način življenja treba plačati veliko ceno in veliko žrtvovati. "Tega ne bi smeli imeti za samoumevno - ni ne dano ne zagotovljeno. Dokaz je, da naš način življenja nenehno izzivajo nasprotniki Evrope tako od znotraj kot od zunaj," je napisala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta