V Avstriji po terorističnem napadu zapirajo radikalne mošeje

STA, Gr.G.
06.11.2020 13:58

Islamska verska skupnost v Avstriji je v svojih 350 mošejah danes pripravila žalno slovesnost v spomin na žrtve terorističnega napada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik, ki je napadalca lani zastopal v sodnem procesu zaradi sodelovanja v teroristični združbi, domneva, da se je napadalec že kot najstnik radikaliziral v eni od dunajskih mošej, ki jo je redno obiskoval.
Reuters

Avstrijski notranji minister Karl Nehammer in ministrica za kulturo Susanne Raab sta danes napovedala, da bodo v Avstriji po ponedeljkovem islamističnem terorističnem napadu na Dunaju zaprli radikalne mošeje v državi. Odločitev so sprejeli po sestanku s predsednikom Islamske verske skupnosti v državi Ümitom Vuralom, poroča Krone Zeitung. Časnik na spletni strani dodaja, da naj bi mošejam odvzeli pravni status, prav tako naj bi razpustili tozadevna združenja.

Dunaj je v ponedeljek zvečer pretresel teroristični napad, ki ga je izvedel pristaš skrajne skupine Islamska država. Napad je zahteval štiri smrtne žrtve in 20 ranjenih. 20-letni napadalec, ki so ga policisti ustrelili, je bil po navedbah preiskovalcev del skrajne islamske mreže, ki sega izven meja Avstrije. V povezavi z napadom so doslej izvedli številne aretacije v Avstriji, Švici in Nemčiji. Odvetnik Nikolaus Rast, ki je napadalca lani zastopal v sodnem procesu zaradi sodelovanja v teroristični združbi, domneva, da se je napadalec že kot najstnik radikaliziral v eni od dunajskih mošej, ki jo je redno obiskoval.

Islamska verska skupnost v Avstriji je v svojih 350 mošejah danes pripravila žalno slovesnost v spomin na žrtve terorističnega napada. Ob tem so napovedali, da bodo v enotni pridigi muslimane pozvali, naj se "zavzamejo za pravičnost in človekovo dostojanstvo, pozdravijo raznolikost naše družbe kot božjo voljo in povzdignejo glas, da bi s svojimi besedami in dejanji zgradili zaupanje v skladu z osnovnimi vrednotami islama".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta