V bitki za senatni sedež v Arizoni zmaga demokratom

STA, A.L.
12.11.2022 11:05

Demokrati ameriškega predsednika Joeja Bidna so korak bližje temu, da po torkovih vmesnih volitvah ohranijo večino v zveznem senatu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Po izračunih ameriških medijev, med drugim CNN, NBC in CBS, je namreč zmagovalec senatnih volitev v zvezni državi Arizona demokrat Mark Kelly.

Dosedanji senator Kelly je po navedbah medijev v zelo tesni bitki v Arizoni uspel premagati republikanskega tekmeca Blakea Mastersa, ki ga je podpiral nekdanji predsednik Donald Trump. Gre za pomembno zmago, saj je razmerje v zgornjem domu ameriškega senata po volitvah tako izenačeno - tako republikanci kot demokrati so si zaenkrat zagotovili po 49 senatnih sedežev.

Kelly je nekdanji astronavt, katerega soproga Gabby Giffords je preživela atentat, ko je bila zvezna kongresnica. Masters sicer v petek še ni javno priznal poraza, Trump pa je sinoči sporočil, da so bile volitve v Arizoni prevara in jih je treba ponoviti, poroča britanski BBC.

 

Odprti ostajata še bitki v dveh zveznih državah, Georgii in Nevadi. Če bo demokratom uspelo osvojiti vsaj eno od njiju, bodo v senatu ohranili tesno večino, kakršno so imeli pred volitvami. Čeprav bi bilo število senatorjev načeloma izenačeno 50 proti 50, namreč odločilen glas za večino prispeva demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris.

V Nevadi je tekma med republikanskim izzivalcem Adamom Laxaltom in demokratsko senatorko Catherine Cortez Masto zelo izenačena, po zadnjih podatkih republikanec vodi z manj kot tisoč glasovi prednosti.

V Georgii se medtem ponavlja leto 2020, saj se nakazuje drugi krog senatnih volitev. Demokratski senator Raphael Warnock je v prvem krogu dobil 49,4 odstotka glasov, republikanski izzivalec Herschel Walker pa 48,5 odstotka. Georgia utegne biti tako 6. decembra, ko bo potekal drugi krog, v središču ameriške politične pozornosti.

V predstavniškem domu zveznega kongresa se republikancem medtem nasmiha večina, štetje glasov pa še traja. Za prevzem večine si morajo tam zagotoviti 218 od 435 sedežev. Po zadnjih podatkih s petka zvečer po lokalnem času so si jih doslej zagotovili 211, demokrati pa 203. Demokrati so imeli pred volitvami 220 sedežev, republikanci 212, trije pa so bili prazni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta