V Grčiji letos velik padec prihodov beguncev in migrantov

STA, Gr.G.
12.10.2020 16:07

K zmanjšanju pritoka beguncev in migrantov pa je prispevala tudi pandemija novega koronavirusa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

V Grčiji so v prvi devetih mesecih letošnjega leta zabeležili velik padec prihodov beguncev in migrantov, je danes sporočil grški minister za migracije Notis Mitarakis. Od začetka leta do konca septembra so v državi našteli 12.300 prihodov, kar je 73 odstotkov manj kot v enakem obdobju lanskega leta, kot so jih našteli skoraj 45.000. Miratakis je povedal, da je istočasno za 82 odstotkov naraslo število rešenih prošenj za azil, tako odobrenih kot zavrnjenih. Trenutno na odhod v druge države članice EU čaka 3150 beguncev.

EPA

Grški premier Kiriakos Micotakis je od prevzema položaja julija lani močno poostril nadzor na mejah. Grška policija se je letos spopadla z migranti, ki so želeli v državo vstopiti iz Turčije, obalna straža pa je začela strožje nadzorovati migrantske poti na morju. Vlada je poskrbela tudi za hitrejše azilne postopke. K zmanjšanju pritoka beguncev in migrantov pa je prispevala tudi pandemija novega koronavirusa.

Mitarakis je tudi napovedal, da bodo prihodnje leto na otoku Lezbos zgradili nov migrantski center, ki bo nadomestil v požaru uničeni center Moria. Vlada je izbrala podjetja, ki bodo zgradila nove migrantske centre tudi na otokih Samos, Kos in Leros.

Reuters

"Naš cilj je, da bi imeli (na Lezbosu) delujoč stalen objekt poleti leta 2021," je dejal minister. "Nadaljujemo z ambicioznim programom zaprtih taborišč, ki ga financira EU," je povedal in dodal, da bo na vhodu v objekte podoben nadzor z dvojnim ograjenim prostorom kot v objektih zveze Nato. Centri bodo imeli po njegovih besedah sisteme za zaščito pred požari in človeka dostojne življenjske pogoje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta