V Istri in Kvarnerju so razglasili oranžni alarm, pričakujejo tudi nadpovprečno toplo noč

A.L.
14.06.2019 15:28

Na Hrvaškem te dni podobno vreme kot pri nas.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Ne le v Sloveniji tudi na Hrvaškem v teh dneh beležijo visoke temperature, nekoliko višje, kot so sicer običajne za prvo polovico junija. Včeraj je bila temperatura zraka na Hrvaškem nad povprečjem, tako pa bo tudi še vse do nedelje, ko se bo, kot kaže, prvi vročinski val končal. Takrat bodo predvsem nad kopenskim delom Hrvaške nastajale močnejše nevihte s točo, danes poroča hrvaški Index.
Danes bo ponekod temperatura dosegla tudi 34°C, vroče bo tudi v gorskem svetu. Vremenoslovci ljudem svetujejo, da osvežitev poiščejo v morju, ki se je že prijetno ogrelo. Jutri, ko se na Hrvaško odpravlja tudi veliko Slovencev, bo še topleje kot danes, za celotno državo velja nevarnost visokih temperatur. V Istri in Kvarnerju so razglasili celo oranžni alarm, pričakujejo tudi nadpovprečno toplo noč. V nedeljo in ponedeljek prihaja nestanovitno vreme, še vedno bo toplo. Tako bo tudi v prihodnjem tednu. 
Hrvaški hidrometeorološki zavod opozarja, "da za razliko od zelo mrzlega in deževnega maja ta mesec zaznamuje prekomerna vročina, temperatura zraka se je nenadoma povečala nad 30°C. Ne le, da so visoke dnevne temperature, tople so tudi noči, vse to pa vpliva na hitro rast temperature morja. Tovrstno nihanje temperature lahko povzroči težave pri posameznikih, pojavita se lahko utrujenost in pomanjkanje energije".
Povprečne dnevne temperature, ki so v tem obdobju veljale med letoma 1981 in 2010, letos odstopajo med 1 in 5°C v notranjosti države. Najmanjše odstopanje je zabeleženo v južnem Jadranu, poroča Index.

Tudi pri nas kmalu sprememba vremena

Tudi pri nas bo do nedelje vztrajala vročina. Danes popoldne bo pretežno jasno. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 33 °C. Jutri bo dokaj sončno, pozno popoldne ni izključena kakšna nevihta. Najnižje jutranje temperature bodo od 14 do 18, ob morju okoli 20, najvišje dnevne od 30 do 35 °C.
{twitter}https://twitter.com/meteoSI/status/1139500865151279105{/twitter}
V nedeljo bo sprva še sončno in vroče, popoldne in v noči na ponedeljek pa se bodo predvsem v notranjosti pojavljale nevihte. V ponedeljek bo na Primorskem dokaj sončno. Drugod bo spremenljivo oblačno, predvsem sredi dneva in popoldne bodo možne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta