V nekaterih delih Hrvaške danes umiritev razmer, v Petrinji in Sisku reke še naraščajo

STA, A.L.
18.05.2023 11:06

Na Hrvaškem se že peti dan borijo s poplavami. Vodostaji rek Korana in Kolpa v Karlovcu ter Une v Hrvatski Kostajnici, kjer so bile razmere v sredo in danes ponoči najtežje, so začeli upadati.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Petrinji in Sisku najvišje vodostaje rek pričakujejo v petek, ko bodo ogrožene tudi hiše.

V Karlovcu so razmere resne, a pod nadzorom. Na terenu so vse službe ter gradijo nasipe in pošiljajo vreče s peskom v ogrožene predele, so danes sporočili iz glavnega štaba civilne zaščite. Tam je danes tudi predsednik vlade Andrej Plenković, ki se je sestal z ministri, predstavniki lokalne skupnosti in pristojnimi službami, potem pa si bo ogledal prizadeto območje.

Vodostaj Korane je ponoči dosegel 852 centimetrov in se izenačil z rekordom iz leta 2015. Danes ob 9. uri je bil visok 849 centimetrov. Vodostaj Kolpe je bil najvišji ob 2. uri, ko je znašal 847 centimetrov, danes ob 9. uri pa 839 centimetrov.

"V naslednjih 24 urah pričakujemo, da bosta Kolpa in Korana v Karlovcu upadli za okoli pol metra," je ocenil Tomislav Novosel iz Hrvatskih voda za hrvaški nacionalni Hrvatski radio.  

Danes začela upadati tudi reka Una

Vrhunec za območje Petrinje in Siska je napovedal v noči na soboto. "Pričakujemo, da bo ogrožena vrsta hiš od Karlovca do Siska. Vremenske razmere se danes umirjajo, jutri pa se bodo posledično začele umirjati tudi na terenu," je dodal.

Vodostaj Kolpe na merilni postaji v Farkašiću vhodno od Petrinje je danes zjutraj znašal 950 centimetrov, kar pomeni razglasitev izrednih razmer. Poveljnik petrinjskih gasilcev Zvonimir Ljubičić je za hrvaško javno televizijo HRT povedal, da zanje to pomeni, da bodo manjše težave, saj morajo šele videti, koliko bo Kolpa še narasla, saj vode od Farkašića za pot do Petrinje potrebujejo več ur. "V naslednjih 24 urah bomo najbolje vedeli, kaj se bo dogajalo v Petrinji," je dodal.

Pri Sisku pa naj bi po neuradnih informacijah na enem delu popustil nasip ob Savi, je davi poročala HRT. "Reka prestopa bregove, a ne ogroža velikega dela prebivalstva," je poročal novinar HRT.

Danes je začela upadati tudi reka Una na vzhodu države. Njen vodostaj v Hrvatski Kostajnici je v sredo zvečer znašal 499 centimetrov, danes do 9. ure pa se je znižal za 13 centimetrov.

Župan Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan je danes za Hrvatski radio dejal, da so uspešno znižali nivo vode na ulicah. Pojasnil je, da so ekipe prostovoljnih gasilskih društev, hrvaške vojske in podizvajalcev Hrvatskih voda vso noč "dopolnjevale oziroma nadzirale delovanje črpalk".

Bišćan je še izrazil upanje, da je najhujše za njimi. Ob tem je izpostavil, da je vodostaj Une še vedno izjemno visok, zato je pred njimi še nekaj dni boja.

Zaradi poplav so na Hrvaškem od nedelje do danes na teren poslali 4064 gasilcev in 1377 gasilskih vozil, ki so opravili 1411 različnih intervencij, so danes sporočili iz hrvaške gasilske zveze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta