Veljati je začela nova direktiva EU za spodbujanje popravila blaga

STA, Gr.G.
30.07.2024 16:05

Pravica do popravila naj bi potrošnike spodbudila, da s popravili podaljšajo življenjsko dobo proizvodov in ob okvari ne kupijo takoj novega izdelka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pralni stroj
Profimedia

Danes je začela veljati nova direktiva EU o tako imenovani pravici potrošnikov do popravila, ki proizvajalce obvezuje k popravilu, potrošnike pa spodbuja, da s popravili podaljšajo življenjsko dobo proizvodov. Države članice morajo direktivo prenesti v nacionalno zakonodajo do julija 2026, so danes sporočili iz Evropske komisije.

Popravilo tudi po izteku garancije

Proizvajalci bodo morali v skladu z novimi pravili poskrbeti za pravočasne in stroškovno učinkovite storitve popravila ter potrošnike obvestiti, da imajo pravico do popravila. Za blago, popravljeno v garancijski dobi, bo veljalo enoletno podaljšanje zakonskega jamstva, kar bo potrošnike dodatno spodbudilo, da se namesto za nov nakup odločijo za popravilo.

Tudi po izteku zakonskega jamstva bodo morali proizvajalci popraviti gospodinjske pripomočke, kot so pralni stroji, sesalniki in pametni telefoni, ki jih je tehnično mogoče popraviti v skladu z zakonodajo EU. Seznam kategorij proizvodov bo mogoče razširiti. V času, ko bo njihova naprava v popravilu, si bodo potrošniki lahko izposodili novo napravo.

V nacionalno zakonodajo do sredine leta 2026

"Nova pravila spodbujajo bolj trajnostno potrošnjo, saj lajšajo popravila okvarjenih izdelkov in spodbujajo potrošnike, da takšne proizvode popravijo, namesto da bi jih nadomestili z novimi," so v sporočilu za javnost zapisali na Evropski komisiji. Kot poudarjajo, se bodo potrošniki tako izognili stroškom nakupa novih izdelkov, direktiva pa bo prispevala tudi k zmanjšanju odpadkov ter virov in emisij toplogrednih plinov.

Evropski poslanci so novo direktivo sprejeli aprila, mesec pozneje pa ji je dokončno zeleno luč prižgal še Svet EU. Države članice morajo direktivo prenesti v nacionalno zakonodajo do 31. julija 2026.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta