(VIDEO) Ameriška policija zasegla za več kot milijardo dolarjev kokaina

STA, M.R.
19.06.2019 07:47

Ameriški zvezni policisti so v torek v Philadelphii na ladji švicarskega podjetja našli in zaplenili 15.000 kilogramov kokaina, ki najverjetneje izvira iz Kolumbije. Tam je namreč maja letos ladja Gayane pod liberijsko zastavo začela plovbo do Philadelphie v ZDA, kamor je prispela v ponedeljek.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ladijski terminal na reki Delaware v Philadelphii.
Profimedia

Policija je zaplenila mamilo in aretirala posadko ladje, švicarsko podjetje Mediterranian Shipping Co. pa zagotavlja, da lastniki s tem nimajo nič. Gre za eno največjih količin zaplenjenega mamila v zgodovini ZDA, ki je po ulični ceni vredna več kot milijardo dolarjev (več kot 893 milijonov evrov).
{embed_youtube}https://youtu.be/-jIlzyUTYeM{/embed_youtube}
Oblasti so prijele tudi dva člana posadke Ivana Đuraševića in Fonofaavea Tiasaga. Oba sta med zaslišanjem pod prisego podpisala pisni izjavi o svoji vlogi pri natovarjanju kokaina na ladjo. Đurašević je dobil obljubo, da bo za svojo vlogo pri natovarjanju kokaina prejel za 50.000 dolarjev. Ko je bila ladja ta na morju, naj bi s 14 različnimi plovili pripeljali drogo do ladje in jo nato natovorili. Kot piše v obtožnici, je Đurašević za natovarjanje uporabil ladijski žerjav. Dobili naj bi tudi nove pečate za kontejnerje, v katere so drogo natovorili. 
Tiasaga je prav tako sodeloval pri natovarjanju kokaina. Tudi on naj bi prejel enako plačilo kot Đurašević, povedal pa je še, da so pri tem sodelovali štirje člani posadke. Sam naj bi pomagal mreže s tovorom spraviti na ladjo in potem tovor spraviti v kontejnerje. Ladja je bila sicer pretekli mesec v Čilu, Peruju, Kolumbiji in Panami. 
Švicarska družba je sporočila, da je seznanjena z odkritjem in da je že v preteklosti sodelovala z ameriškimi agencijam za boj proti drogam. 
S tvitom se je odzval zvezni državni pravobranilec William McSwain. "Ta količina bi lahko ubila milijone - MILIJONE - ljudi," je zapisal. 
{twitter}https://twitter.com/USAttyMcSwain/status/1141047079009226753{/twitter}
ZDA so hvaležen trg za bogatenje mamilarskih kartelov iz Južne Amerike, saj je trg neizčrpen ne glede na vse kampanje proti mamilom in policijske akcije. Zaplemba 15 ton kokaina je za proizvajalca oziroma prodajalca velik udarec, vendar jih je veliko.
Zvezni policisti so februarja v pristanišču New Jerseyja in New Yorka zaplenili 1451 kilogramov kokaina, marca pa so v Philadelphii odkrili in zaplenili 538 kilogramov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta