(VIDEO) Britanski poslanec kot varnostnik napadel aktivistko in jo zvlekel iz prostora

M.R.
21.06.2019 10:42
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mark Field z aktivistko Greenpeacea
YouTube

Organizacija Greenpeace, ki se bori za čistejše okolje, je izvedla protestno akcijo med večernim dogodkom v Londonu. Prišlo je okoli 40 aktivistk, oblečenih v rdeče obleke, na sebi pa so imele tudi lento z napisom Greenpeace. 
Na večerjo so vdrle, ko je finančni minister Philip Hammond ravno imel svoj letni nagovor o stanju britanske ekonomije, nato pa niso želele zapustiti dvorane. Pri tem je eno izmed aktivistk s silo prijel britanski poslanec Mark Field. Ko je šla mimo njega, jo je močno porinil v kamniti steber, nato pa vstal, jo prijel za vrat in porival ven iz prostora. Vse skupaj je tudi posnela kamera in posnetek je že objavljen na spletu. 
{embed_youtube}https://youtu.be/CeVS19oaSKw{/embed_youtube}
Field se je pozneje ženski opravičil in dejal, da je bila njegova reakcija instiktivna. Zbal naj bi se, da je ženska oborožena. Ali je šlo za fizični napad z njegove strani, zdaj preverja tudi londonska policija. 
Aktivistka Areeba Hamid je za BBC povedala, da je bila njena kolegica, ki jo je napadel minister, sprva šokirana, si pa je že nekoliko opomogla. "Mislim, da bi se moral Mark Field globoko zazreti vase in razmisliti, ali je takšno obnašanje primerno za nekoga na javni funkciji," je dejala. 
"Na prireditvi smo dale zelo jasno vedeti, kdo smo, v prostor, napolnjenem z ljudmi, ki so zmožni sprejeti pomembne odločitve, pa smo prišle z zelo pomembnim opozorilom - da smo na robu podnebnega izrednega stanja," nadaljuje Hamidova. 
Pojasnila je tudi, da so aktivistke izurjene za takšne akcije, v katerih ni nobenega nasilja in zaradi tega tvegajo svojo svobodo, kar pa še ne pomeni, da so pripravljene tudi na fizični napad. Hamidova je za precej smešno označila Fieldovo izjavo, da se je bal, da je aktivistka oborožena. 

​Ženske iz opozicije ogorčene, kolega bi ravnal enako

Dawn Butler, laburistka in ministrica za ženske in enakopravnost vlade v senci, je dejanje zunanjega ministra označila za strašnega, pri tem pa ocenila, da bi bilo potrebno ministra suspendirati ali pa kar odstaviti. Laburistka Tonia Antoniazzi pa je dodala, da ljudje, ki reagirajo na takšen način, ne bi smeli sedeti v parlamentu. Poslanka torijcev Sarah Wollaston pa je dejala, da je popolnoma sramotno, da poslanec na tak način zgrabi za vrat žensko in jo odpelje iz prostora. 
Poslanec Peter Botomley, Fieldov kolega v konservativni stranki, pa je njegovo dejanje pohvalil. "Sam bi ravnal enako. Čeprav ona morda ni bila nevarna, druge bi lahko bile," je dodal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta