(VIDEO) Ob spopadu policistov in gasilcev debata o prekomerni sili proti protestnikom

M.R.
30.01.2020 21:23

Po tem, ko so je na ulicah Pariza policija spopadla s protestirajočimi gasilci, se v Franciji odpira debata o uporabi prekomerne sile policistov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protest francoskih gasilcev v Parizu
Reuters

Francoski protiizgredni policisti so se v torek v prestolnici spopadli z gasilci, ki so se pridružili že več mesecev trajajočim protestom za višje plače in boljše pogoje dela. Zahtevali so tudi višje dodatke zaradi nevarnosti pri delu, ki so nespremenjeni že od leta 1990. 
​Policisti so proti množici gasilcev v uniformah in čeladah uporabili gumijevke in ščite. Nekaj gasilcev je simbolično zažgalo svoje uniforme, ki so jih nato pogasili njihovi kolegi. Ko so gasilci skušali zaviti v stransko ulico, pa so jih policisti ustavili s silo. Uporabili so solzivec in vneli so se spopadi. 
{embed_youtube}https://youtu.be/jYoDrNh-Svc{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/6_y-j9BJbP4{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/pSXJKuDt0k8{/embed_youtube}
{embed_youtube}https://youtu.be/aqpmbTJHiis{/embed_youtube}
Na spletu je objavljenih več posnetkov spopadov, to pa se dogaja ravno v času, ko je policija pod velikim pritiskom zaradi uporabo prekomerne sile na protestih t.i. "rumenih jopičev", ki so se začeli že sredi lanskega leta. 

Macron pred volitvami nekoliko mehkejši

Organizacija, ki bdi nad delom policistov je prejela že več kot 200 prijav zaradi nasilja policistov, mediji pa so poročali, da naj bi bilo na desetine protestnikov pri tem huje poškodovanih. Nekateri naj bi ostali brez vida, najmanj pet ljudi pa celo brez rok. 
Vlada je več mesecev vztrajala in zagovarjala policijske taktike, a predsednik Emmanuel Macron je ob bližajočih se lokalnih volitvah začel spreminjati svoj ton. Prejšnji teden je opozoril, da bi lahko nesprejemljivo vedenje nekaterih policistov spodkopalo ugled in ponos policije. Hkrati je obsodil tudi nasilje nekaterih ekstremnih protestnikov, ki so v predstavnike varnostnih sil metali kamne in druge nevarne predmete. 
Francoski notranji minister Christophe Castaner je v tem tednu napovedal, da bo policija prenehala uporabljati določeno vrsto eksplozivnih granat s solzivcem, ki naj bi povzročile več poškodb med protestniki. Vendar pa organizacijo za zaščito človekovih pravic menijo, da teh granat tudi proizvajali ne proizvajajo več in da so na voljo ekvivaletni, ki jih bo policija še naprej uporabljala. 

EPA
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta