Voditelji za novo predsednico Evropske komisije izbrali nemško ministrico Ursulo von der Leyen

M.R.
02.07.2019 19:16

Voditelji članic Evropske unije so za novo predsednico Evropske komisije potrdili nemško obrambno ministrico Ursulo von der Leyen, za predsednika Evropskega sveta so izbrali Belgijca Charlesa Michela, predsednico Evropske centralne banke pa nekdanjo direktorico Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. Visoki zunanjepolitični predstavnik pa naj bi bil Španec Josep Borrell.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ursula von der Leyen
Reuters

Ursula von der Leyen bo tako zamenjala dosedanjega predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja, začasni belgijski premier Charles Michel bo zamenjal Donalda Tuska, Christine Lagarde pa bo položaj na vrhu Evropske centralne banke (ECB) prevzela od Maria Draghija. Španski zunanji minister Josep Borell bo kot visoki zunanjepolitični predstavnik EU na položaju nadomestil Italijanko Federico Mogherini.
{twitter}https://twitter.com/vladaRS/status/1146112427555246080{/twitter}
Vse skupaj mora potrditi še Evropski parlament, ki bo jutri v Strasbourgu izbral tudi svojega novega predsednika. Po neuradnih informacijah, ki so krožile v Bruslju in Strasbourgu, naj bi si položaj presdednika Evropskega parlamenta delila Nemec Manfred Weber in Bolgar Sergej Stanišev. Petletni mandat naj bi si razdelila na polovico, a zdaj ni znano, ali bodo o Webru jutri glasovali novi Evropski poslanci, saj je danes sporočil, da odstopa s položaja "spitzenkandidata".
Socialisti v Evropskem parlamentu sicer ostro nasprotujejo imenovanju von der Leyenove. Za dokončno imenovanje pa bo potrebovala absolutno večino in tudi Tusk ob tem povedal, da je veliko vprašanje, če bodo predlagani kandidati dobili potrebno podporo v Evrposkem parlamentu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta