Vojna v Gazi: Izrael še nadaljuje brutalno ofenzivo

J.K.
11.12.2023 17:47

Število smrtnih žrtev v Gazi bo kmalu preseglo 18 tisoč.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Okoli 50 tisoč ranjenih je od začetka oktobrske ofenzive v Gazi. 
EPA

Izrael je včeraj nadaljeval silovite napade na mesti Rafa in Han Junis na jugu Gaze, od koder so poročali o več deset smrtnih žrtvah. Pred tem je izraelska vojska ponoči izvedla racije na zasedenem Zahodnem bregu in ciljala tarče v Libanonu in Siriji. Pri tem so bili v bližini Damaska ubiti štirje ljudje, poročajo tuje tiskovne agencije. Število smrtnih žrtev v več kot mesec dni trajajoči izraelski letalski in kopenski ofenzivi v Gazi bo kmalu preseglo 18 tisoč. V tem času je bilo v spopadih ubitih več kot 100 izraelskih vojakov. Ranjenih je bilo še skoraj 50 tisoč ljudi, je sporočilo palestinsko zdravstveno ministrstvo.

Palestinsko gibanje Hamas, ki je z napadom na Izrael 7. oktobra odprlo najnovejše poglavje dolgoletnega izraelsko-palestinskega konflikta, je v nedeljo sporočilo, da ne bo izpustilo preostalih talcev brez izmenjave za palestinske ujetnike in pogajanj ter izpolnitve njihovih zahtev. Po navedbah Izraela je v Gazi še 137 talcev, medtem ko aktivisti ocenjujejo, da je v izraelskih zaporih okoli 7000 Palestincev.

Reuters

Izraelske sile nadaljujejo tudi racije na Zahodnem bregu. Pridržale so 28 ljudi, od tega dve ženski. Med prijetimi so tudi mladoletniki. Od začetka vojne med Izraelom in Hamasom so izraelske sile na Zahodnem bregu pridržale že 3760 Palestincev. Potem ko so sinoči zabeležili več izstrelitev raket iz Libanona, je izraelska vojska izvedla tudi povračilne napade na ozemlje svoje severne sosede.

Poročila o domnevnih novih izraelskih napadih prihajajo tudi iz Sirije, kjer naj bi bile v nedeljo zvečer izraelske sile zadele več tarč v bližini Damaska. "Naša protiletalska obramba je nekaj raket sestrelila, druge pa so povzročile omejeno gmotno škodo," je o izraelskih napadih poročala sirska državna tiskovna agencija Sana. Pri tem so bili v bližini sirske prestolnice ubiti štirje ljudje, dva borca libanonskega gibanja Hezbolah in dva Sirca, ki sta z gibanjem sodelovala, je sporočil sirski observatorij za človekove pravice. Dodal je, da so bili poleg tega trije borci in trije civilisti ranjeni.

Generalna skupščina Združenih narodov bo danes na izrednem zasedanju v New Yorku razpravljala o humanitarni krizi v Gazi, Lahko bi tudi glasovali o resoluciji o prekinitvi ognja. Zasedanje skupščine so sklicali na poziv Egipta in Mavretanije. Osnutek besedila, o katerem bo razpravljala skupščina, zahteva takojšnjo prekinitev spopadov med Izraelci in Palestinci ter izpustitev vseh talcev, ki jih je zajelo palestinsko oboroženo gibanje Hamas.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta