Xiaomi in Leica ustanovili inštitut: Ukvarjal se bo z umetno inteligenco in fotografijo

Gregor Grosman Gregor Grosman
23.02.2024 06:30

Inštitut Xiaomi x Leica Optical, katerega jedro so optične tehnologije, bo združeval vrsto interdisciplinarnih znanosti, vključno z umetno inteligenco in fotografijo. V Pekingu načrtujejo tri glavne laboratorije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z inštitutom Xiaomi x Leica Optical želijo širiti meje optičnih zmogljivosti v dobi mobilnega fotografiranja.

V novoustanovljenem inštitutu, ki sta ga ustanovili kitajska tehnološka družba Xiaomi in nemški proizvajalec kamer in optičnih leč Leica, bosta podjetji na podlagi skupnih temeljev razvijali prelomne optične standarde za mobilne naprave, s katerimi želijo dvigniti letvico tako na področju tehnologije kot uporabniške izkušnje. Skupne uspehe želijo že konec meseca predstaviti s pametnim mobilnim telefonom Xiaomi 14 Ultra, ki po besedah proizvajalca prinaša neprimerljive optične zmogljivosti in povsem novo izkušnjo fotografiranja.

Inštitut podjetij Xiaomi in Leica bo spodbujal inovacije na področju tehnologij s ciljem razvoja naprednih optičnih sistemov primernih za vgradnjo v pametne telefone. Pojasnili so, da se bodo osredotočali na štiri glavne tehnične dejavnike: oblikovanje izjemno natančnih kompaktnih optičnih leč, doseganje idealne zmogljivosti programskih algoritmov, vzdrževanje najstrožjih optičnih standardov ter izvajanje raziskav in uporabo najsodobnejše optoelektronske tehnologije.

Najbolj avtomatiziran laborarij

Da bi dosegli zastavljene cilje sta podjetji sestavili ekipo več kot 200 strokovnjakov. Peter Karbe, oblikovalec, ki stoji za četrto generacijo objektivov Leica, vključno z ikoničnimi modeli, kot sta Noctilux in serija APO, bo prevzel vlogo optičnega strokovnjaka. Zeng Xuezong, višji podpredsednik skupine Xiaomi in predsednik oddelka za mobilne telefone, bo prevzel funkcijo direktorja, Yi Yan, vodja tehnične skupine za programsko opremo skupine Xiaomi in Wang Xuanran, generalni direktor oddelka za fotoaparate Xiaomi, pa bosta opravljala funkcijo namestnika direktorja.

V Pekingu načrtujejo urediti tri glavne laboratorije, ki se bodo osredotočali na strojno opremo, fotografiranje ter objektivno in subjektivno vrednotenje kakovosti fotografij. Na skupni površini 2644 kvadratnih metrov naj bi tako nastal eden najbolj sodobnih, največjih in najbolj avtomatiziranih laboratorijev, ki se bo ukvarjal z razvojem in raziskavami s področja mobilne fotografije.

Pripravljeni združiti vrhunske ekipe z obeh strani

William Lu, partner in predsednik skupine Xiaomi Group, je ob najavi ustanovitve skupnega inštituta povedal: "Leica že več kot sto let ustvarja vrhunske optične objektive, ki so utelešenje zapletenega optičnega inženirskega oblikovanja in izvrstne proizvodne obrti. Xiaomi verjame, da je 'svetloba temelj podob' ter jedro in temeljni kamen, ki 'daje resničnosti občutek globine'. Z optičnim inštitutom Xiaomi x Leica Optical bomo še bolj izkoristili prednosti obeh strani in širili meje optičnih zmogljivosti v dobi mobilnega fotografiranja."

Matthias Harsch, izvršni direktor podjetja Leica Camera AG, pa je dodal: "Naše partnerstvo s podjetjem Xiaomi je bilo v zadnjih dveh letih resnično izjemno. Skupaj smo ikonično fotografsko izkušnjo Leica uspešno vključili v svet mobilnega upodabljanja, kar ponazarjajo novi mejnik sodelovanja, optični objektivi Leica Summilux v pametnem telefonu Xiaomi 14 Ultra. Z ustanovitvijo inštituta smo pripravljeni združiti vrhunske ekipe z obeh strani."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta