Zajetemu Hrvatu, ki se je boril v ukrajinski enoti pri Mariupolu, grozi dosmrtni zapor ali celo smrtna kazen

Va, STA
10.08.2022 14:17

Obtožnica tožilstva samooklicane Ljudske republike Doneck ga med drugim bremeni urjenja za teroristične dejavnosti in sodelovanja v oboroženem spopadu v vlogi plačanca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Satelitski posnetek uničenega Mariupola. 
EPA/Maxar Technologies

Hrvatu Vjekoslavu Prebegu, ki so ga zajele ruske sile pri Mariupolu, grozi dosmrtni zapor ali celo smrtna kazen, je poročal hrvaški Večernji list.

Prebega, ki je bil pripadnik ukrajinske vojske, so ruske sile zajele maja. V Ukrajino je po pisanju Večernjeg lista prispel pred več kot enim letom in postal pripadnik 1. bataljona 36. brigade mornariške pehote, ki se je borila ob Mariupolu. Gre za uradno enoto ukrajinske vojske, ki vključuje nekdanji ukrajinski prostovoljni bataljon Azov, ki je kasneje postal del redne ukrajinske vojske.

Hrvaški mediji so poročali, da je Prebeg Zagrebčan, sin borca iz domovinske vojne na Hrvaškem v devetdesetih, ki je od nekdaj načrtoval vojaško kariero in so mu možnosti za to doma postale preozke.

Na vložitev obtožnice se je odzvalo hrvaško ministrstvo za zunanje zadeve in jo najostreje obsodilo. "Hrvaška zavrača obtožnico in je ne smatra za utemeljeno in zakonito, ker je v nasprotju z mednarodnim pravom in mednarodnimi konvencijami o ravnanju z zajetimi civilisti in vojnimi ujetniki," so sporočili z ministrstva. Dodali so, da so v nenehnem stiku z ukrajinskimi oblastmi in drugimi partnerji, da bi razjasnili primer in osvobodili hrvaškega državljana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta