Zakaj Izrael odlaša z večjim kopenskim vdorom v Gazo

Jon Knez Jon Knez
06.11.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po številnih mestih sveta so bili konec tedna izjemno množični protesti za takojšnji konec izraelskega terorja v Gazi. V Washingtonu (na posnetku) naj bi se bilo v soboto zbralo okoli 300 tisoč demonstrantov.
Will Oliver

Izraelska vlada oziroma 'vojni kabinet' se za zdaj omejuje na manjše, omejene vojaške vdore v Gazo," na naše vprašanje o tem, kako daleč bi utegnilo seči maščevanje Izraela, odgovarja poznavalec konfliktov na Bližnjem vzhodu dr. Primož Šterbenc, docent na Fakulteti za management Univerze na Primorskem.

Zakaj je tako, Šterbenc pravi: "Verjetno zaradi teh razlogov. Prvič, še potekajo napori za izpustitev še kakšne skupine zajetih talcev (teh je še okoli 240). Drugič, zavedajo se, da bi intenzivna izraelska kopenska ofenziva v Gazi prinesla veliko izgubo življenj izraelskih vojakov, kajti med Palestinci, zlasti Hamasovimi člani, v Gazi zagotovo ne primanjkuje samomorilskih napadalcev - še posebej ne po takšnem morilskem izraelskem delovanju iz zraka, poleg tega pa ima Hamas v Gazi speljanih 500 kilometrov podzemeljskih tunelov ter se lahko lažje bojuje v gosto naseljenem mestnem okolju. Izraelska vlada tudi morda želi ohraniti 'abrahamske sporazume', ki bi bili v primeru večje in krvave ofenzive v Gazi zaradi pritiska arabskih javnosti lahko preklicani."

Dr. Primož Šterbenc: "Izrael je percipiran kot zahodna sila na Bližnjem vzhodu, zato naj bi imel monopol nad racionalno in legitimno uporabo nasilja." 
Andrej Petelinšek

Šterbenc opozarja, da je treba upoštevati, da se izraelsko vodstvo zaveda, kako za stanje po večji kopenski vojaški operaciji v Gazi pravzaprav nima pravih rešitev: "Ponovna okupacija ne pride v poštev, ker bi Izraelu počasi puščali kri; po umiku izraelskih vojakov bo spet prišel na oblast, čeprav zelo oslabljeni, ali Hamas ali Islamski džihad. Zasedba Fatahove oblasti ne pride v poštev, kajti Fatah je v Gazi osovražen - in ker sploh nima represivne moči. Zaradi tega se je bati, da bi se izraelsko vodstvo lahko na koncu izognilo večji kopenski operaciji v Gazi in namesto tega udarilo po zunanjih akterjih, ki preprečujejo izraelsko hegemonijo na Bližnjem vzhodu, to je po Hezbolahu in Iranu. Vlada se namreč zaveda, da mora kot odgovor na Hamasov napad narediti nekaj velikega. Zatrjevanje izraelske vlade, da bodo tokrat uničili Hamas, je zavajanje, kajti Izrael varnosti ne more doseči z uničenjem Hamasa, temveč zgolj z odpravo strukturnih razlogov za radikalizacijo Palestincev, ki jo generirajo: okupacije, kolektivnega kaznovanja, trpljenja Palestincev ... Vprašanje je, če cilj Izraela sploh je odprava radikalizacije Palestincev, kajti njegovim vladam so palestinski radikalci zmeraj prišli prav pri argumentiranju, da za mir na drugi strani nimajo pravih sogovornikov."

In zakaj Zahod odločneje ne odreagira na brutalni teror nad civilisti v Gazi? "ZDA odločneje ne reagirajo, ker se bližajo predsedniške volitve. Zato predsednik Joe Biden ne more zelo močno pritisniti na Izrael. Izraelsko delovanje tako ali drugače zagovarjajo tudi ameriški protestantski krščanski sionisti. EU pa ne more odločneje pritisniti na Izrael, ker je notranje razdeljena. Nekatere članice, kot so Nemčija, Nizozemska, in nekatere srednje- in vzhodnoevropske države so navadno proizraelske. ZDA in predvsem EU omejuje tudi to, da imata v določeni meri še vedno slabo vest zaradi holokavsta. In kar je izjemno pomembno: protiislamski diskurz je na Zahodu izjemno močan. Za ta diskurz je islam inherentno agresivna in fanatična religija. Če muslimani, še posebej islamisti, uporabijo brutalno nasilje, je to zmeraj proaktivno in iracionalno ter nikoli ne more biti odgovor na dejanja izraelskega nasprotnika. Na drugi strani pa naj bi imel Zahod - in tudi Izrael je percipiran kot del Zahoda na Bližnjem vzhodu - monopol nad racionalno in legitimno uporabo nasilja. Celo tedaj, ko je pobitih veliko muslimanskih civilistov."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta