ZDA v Kabulu napadle vozilo skrajnežev Islamske države

Miha Raičevič
29.08.2021 08:20
ZDA so po navedbah ameriških predstavnikov v Kabulu danes izvedle zračni napad z dronom na domnevne člane skrajne Islamske države (IS) v Afganistanu, da bi odvrnile "neposredno grožnjo" teroristov na kabulskem letališču.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posledice raketnega napada v bližini kabulskega letališča
EPA

Po ameriških navedbah je bila operacija, v okviru katere so iz brezpilotnega letala izstrelili raketo, usmerjena proti samomorilskemu napadalcu v vozilu, ki je nameraval izvesti napad na letališču v Kabulu, je poročal britanski BBC.

"Ameriške vojaške sile so danes izvedle samoobrambni zračni napad (...) na vozilo v Kabulu, s čimer so odpravile neposredno grožnjo" lokalne skupine Islamske države, je dejal tiskovni predstavnik ameriškega glavnega poveljstva Bill Urban. "Prepričani smo, da smo zadeli cilj, ki smo ga želeli," je še dejal.

"Po prvih poročilih ni bilo civilnih žrtev," je pojasnil Urban in dodal, da so "sekundarne eksplozije na vozilu pokazale na prisotnost znatne količine eksplozivnega materiala".

Tiskovni predstavnik talibanov je prav tako dejal, da je bil ameriški zračni napad usmerjen proti domnevnemu samomorilskemu napadalcu v avtomobilu.

Iz Kabula so pred tem poročali o eksploziji v bližini letališča. Predstavnik ministrstva za zdravje je potrdil, da je na območju prišlo do eksplozije. Šlo naj bi za raketo, ki je zadela hišo. Za zdaj ni jasno, ali sta oba dogodka povezana.

Biden svaril pred novim napadom

Že pred tem je ameriški predsednik Joe Biden posvaril pred novim napadom na kabulsko letališče. "Razmere na terenu so še naprej izjemno nevarne, grožnja terorističnih napadov na letališče ostaja visoka. Naši poveljniki so me obvestili, da je napad zelo verjeten v prihodnjih 24 do 36 urah," je povedal Biden.

Ameriško veleposlaništvo v Kabulu je zato svoje državljane pozvalo, naj zapustijo letališče. "Zaradi specifične, verodostojne grožnje naj vsi ameriški državljani, ki so v bližini kabulskega letališča, zapustijo območje," je sporočilo veleposlaništvo v varnostnem opozorilu.

Ameriški marinci na nadzorni točki na kabulskem letališču
Reuters

Med kraji, kjer bi lahko prišlo do napada, so omenili južni vhod na letališče, vhod ob novem ministrstvu za notranje zadeve in vhod na severozahodu letališča.

Biden je sicer povedal še, da ameriški napad z brezpilotnimi letali, v katerem so ubili dva pomembna člana skrajne skupine Islamska država (IS), še enega pa ranili, ni bil zadnji. "Nadaljevali bomo iskanje posameznikov, vpletenih v ta ostuden napad, in zagotovili, da bodo plačali," je povedal. "Ko bo kdorkoli skušal škodovati ZDA ali napasti naše sile, bomo odgovorili. O tem nikoli ne bo dvoma," je še dejal predsednik ZDA.

Washington je z napadom na položaje IS odgovoril na četrtkov napad na letališče v Kabulu, za katerega je skupina prevzela odgovornost. V napadu IS je bilo po nekaterih podatkih ubitih 170 ljudi, tudi 13 ameriških vojakov.

Večina zavezniških držav je sicer medtem že zaključila evakuacije svojih državljanov in Afganistancev, s katerimi so sodelovali, iz Kabula. V soboto zvečer je tamkajšnje letališče zapustilo zadnje britansko letalo z britanskimi vojaki.

Premier Boris Johnson se je na družbenih omrežjih zahvalil tistim, ki so sodelovali pri reševalni operaciji. V manj kot dveh tednih so pomagali več kot 15.000 ljudem, je dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta