Zelenski pred vrhom EU-Ukrajina pozval h krepitvi pritiska na Rusijo

STA
03.02.2023 08:54

Zelenski je v nagovoru poudaril tudi, da si njegova država zasluži, da z Evropsko unijo še letos začne pristopna pogajanja o članstvu v povezavi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Epa

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjim vrhom EU-Ukrajina v Kijevu pozval h krepitvi pritiska na Rusijo. V večernem nagovoru je v četrtek dejal, da je strateško gledano že mogoče predvideti poraz Rusije v vojni v Ukrajini, taktično pa Moskva še išče možnosti, da bi spremenila potek vojne.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski
EPA

Zelenski je v nagovoru poudaril tudi, da si njegova država zasluži, da z Evropsko unijo še letos začne pristopna pogajanja o članstvu v povezavi. "Le močna Ukrajina in močna Evropska unija lahko skupaj zaščitita življenje, ki ga cenimo," je dejal.

Približevanje Ukrajine uniji bo sicer ena glavnih tem današnjega vrha EU-Ukrajina. Ukrajina je junija lani dobila status kandidatke za članstvo v uniji. Na vrhu je po navedbah virov pri EU pričakovati priznanje Ukrajini za prizadevanja, ki jih je na poti v unijo kljub vojnim razmeram že opravila na področju reform, obenem pa tudi spodbudo, naj nadaljuje tako.

Na dnevnem redu zasedanja je še nadaljnja podpora Ukrajini na gospodarskem, finančnem in vojaškem področju, predvidoma pa bodo govorili tudi o nadaljnjih sankcijah proti Rusiji. EU naj bi na vrhu podprla mirovni načrt ukrajinskega predsednika, govorili pa bodo še o zagotavljanju odgovornosti za vojne zločine v Ukrajini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta