(Avtomobilizem) Prva dirka za VN Madžarske je bila ulična dirka v Ljudskem parku

Bojan Vrbnjak
28.07.2024 03:00

Če vprašate ljubitelje formule ena o prvi dirki za Veliko nagrado Madžarske, boste verjetno slišali, da je bila leta 1986. Za pravo prvo VN Madžarske pa boste morali zavrteti uro 50 let nazaj, v leto 1936.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Caracciola in Rosemeyer na Veliki nagradi Madžarske 1936 v parku Nepliget
Bundesarchiv

Takrat, v Evropi pred drugo svetovno vojno, je Madžarska gostila dirko za Veliko nagrado v javnem parku Népliget. Da, prav ste prebrali - prva dirka za VN Madžarske je bila ulična dirka! In sicer v Népligetu, kar v prevodu pomeni "Ljudski park". Nenavadno oblikovana 3,1-kilometrska steza je povezovala dve zunanji progi v obliki čebulic okoli parka z ozkim repom na sredini, na njej pa je 21. junija potekal prvi - in edini - dogodek.

Start dirke pred skoraj 90 leti - dirka je bila športni uspeh, a komercialna polomija.
Az Auto
Dirko je dobil Tazio Nuvolari z alfa romeom.
Az Auto

V sezoni 1931 je bilo takrat le nekaj uradnih dogodkov, ki so bili povezani v končno prvenstvo, vendar je bilo pogosto več kot 20 dogodkov, vrednih naslova Velike nagrade, ki niso šteli za prvenstvo, vendar so bili zaradi denarnih nagrad vredni dirkanja. Ti dogodki so bili organizirani povsod, od znanih dirkališč, kot je Nürburgring, do neznanih dirkališč na Finskem in v Estoniji. Velika nagrada Madžarske, imenovana Magyar Nagydíj, je potekala približno na polovici sezone 1936, organiziral pa jo je KMAC (Királyi Magyar Automobil Club) ali Madžarski kraljevi avtomobilski klub, navaja revija PestaBuda. Ker je bila proga v parku, je bila obdana z drevesi in je imela 720-metrsko ravnino ter štiri ostre zavoje.

Na 250-kilometrski dirki so se pomerili ključni igralci v svetu Grand Prix, kot so Alfa Romeo (Tazio Nuvolari, Mario Tadini, Antonio Brivio), Auto Union (Bernd Rosemeyer, Hans Stuck, Achille Varzi) in Mercedes-Benz (Louis Chiron, Rudolf Caracciola, Manfred von Brauchitsch). Med zasebnimi prijavami sta bila tudi lokalni madžarski dirkač László Hartmann in ženska po imenu Eileen Ellison, ki žal ni nastopila. Posebnost madžarskega dirkališča je bila v tem, da je kombinacija dolgih ravnin in ozkih ovinkov omogočala, da so se tudi manjši in premalo zmogljivi avtomobili lahko pomerili z močjo proizvajalčevega napada.

Z izdatno državno podporo nacistične Nemčije sta bili podjetji Auto Union in Mercedes-Benz obravnavani kot favorita. Mercedes je prevladoval v sezoni 1935 na Veliki nagradi, vendar se je leta 1936 Auto Union z zvezdniškim dirkačem Berndom Rosemeyerjem resno spopadel s konkurenco. Pred Veliko nagrado Madžarske 1936 je bil pripravljen fantastičen dogodek, na katerem se je pričakovalo, da bo zmagala nemška ekipa. Po pričakovanjih je Rosemeyer na začetku dirke prevzel vodstvo, vendar ga je kmalu prehitel mercedes Caracciola. Vodstvo sta si izmenjala, medtem ko sta za njima von Brauchitsch in Nuvolari vodila svojo bitko.

Na polovici dirke je padla ena domina: von Brauchitsch se je zavrtel in Caracciola je odstopil. Rosemeyer je še vedno vodil, vendar je Nuvolari s svojim alfa romeom začel zmanjševati zaostanek. V 33. od 50 krogov je Nuvolariju to uspelo - prišel je vodstvo. Nato je še naprej povečeval razliko in končal 14 sekund pred Rosemeyerjem na drugem mestu ter za krog prehitel preostanek tekmovalnega polja. To je bila pomembna zmaga za Italijana Nuvolarija. Številni navijači so ga pri 44 letih začeli dojemati kot prestarega za dirkanje, kar se je očitno potrdilo tudi na prejšnji Veliki nagradi, ko je Nuvolarija gladko premagal mladi Rosemeyer. Mnogi so trdili, da je Nuvolari izgubil svojo prednost in da bi moral Rosemeyer morda podedovati krono najboljšega dirkača na svetu za Veliko nagrado. Na Madžarskem je Nuvolari dokazal, da se dvomljivci motijo.

Nepliget je danes čisto drugačen park, okrog katerega še vedno vodi cesta, na kateri so nekoč dirkali, večinoma pa je gosto prekrit z drevjem.
Czimmy
Bernd Rosemeyer z auto unionom z zadaj nameščenim motorjem.
Az Auto

Kljub temu da je bila dirka neverjetna in zanimiva, Népliget ni nikoli več priredil dirke za Veliko nagrado, predvsem zaradi velikega komercialnega neuspeha. Ob pogledu na stezo tega ne bi mogli reči; slike dirke prikazujejo polne tribune in navijače, ki so se množično zbirali, da bi si ogledali dirko. Težava pa je bila v tem, da se je veliko teh navijačev prikradlo na dirko. KMAC je natisnil 98.000 vstopnic za dirko, vendar je bilo od teh vstopnic zakonito prodanih le 30.000. Dodatnih 50.000 do 60.000 gledalcev je našlo pot na dirkališče brez vstopnic.

Morda bi organizatorji dirke našli način, kako rešiti ta vprašanja, vendar so se mednarodne napetosti stopnjevale in številne dirke za Veliko nagrado so začele izpadati iz letnega koledarja. Nemčija je 1. septembra 1939 napadla Poljsko, začela se je druga svetovna vojna in dirke v Evropi so se kmalu zatem ustavile. Naslednja Velika nagrada Madžarske, druga po vrsti, je bila organizirana šele leta 1986, ko je Bernie Ecclestone izpogajal prvo veliko dirko formule ena za železno zaveso, Népliget pa je med letoma 1963 in 1970 gostil dirke evropskih turnih avtomobilov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta