Kampus Rimac: Do leta 2023 blizu Zagreba novi kompleks za razvijanje električnih avtomobilov, steza, lastna organska hrana ...

STA, VČ
13.04.2021 12:33
Četrinski lastnik proizvajalca najhitrejšega električnega avtomobila na svetu, C-Two, je nemški avtomobilski velikan Porsche.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Mate Rimac
Arhiv Večera

Hrvaški proizvajalec superšportnih avtomobilov in pogonske tehnologije Rimac Automobili je napovedal 1,5 milijarde kun (200 milijonov evrov) vredno investicijo v svoj novi poslovno-raziskovalni kompleks, ki ga bo zgradil v Sveti Nedelji pri Samoborju nedaleč od Zagreba. Lastnik družbe Mate Rimac pričakuje, da bodo kompleks odprli v letu 2023.

Proizvajalec najhitrejšega električnega avtomobila na svetu C-Two leta 2018 in vse večji dobavitelj pogonske tehnologije za prestižne avtomobilske znamke je napovedal, da bo novi kompleks eden najbolj sodobnih v Evropi. Spomnil je, da je svoj podjetniški projekt začel dobesedno v garaži leta 2009. Danes zaposluje približno 1000 ljudi na šestih lokacijah, njegov 24-odstotni lastnik pa je nemški avtomobilski velikan Porsche.

Enotni proizvodno-raziskovalni kompleks bo omogočal nadaljevanje razvoja družbe, ki pričakuje 2500 zaposlenih po odprtju nove proizvodno-raziskovalne celote. V Kampusu Rimac, kot so poimenovali projekt, bodi zgradili ločeni poslopji za raziskave in razvoj ter proizvodnjo superelektričnih avtomobilov ter pogonskih sklopov, baterij, motorjev in inverterjev ter drugih delov, ki so povezani z elektrifikacijo za številne avtomobilske proizvajalce, kot so Hyundai, Kia, Aston Martin, Automobili Pininfarina, Koenigsegg in drugi.

Med drugim načrtujejo izgradnjo preizkusne steze. Poleg delovnih prostorov je predvidena vrsta spremljevalnih objektov za čim boljše počutje delavcev, kar vključuje restavracijo, frizerski salon, otroški vrtec in igralnice ter vrsto športnih in izobraževalnih vsebin, vključno z muzejem družbe. Napovedali so tudi kmetijo z živalmi, veterinarsko ambulanto in pridelavo lastne organske hrane. Arhitekti so navdih pri oblikovanju kampusa iskali v linijah Rimac avtomobila C-Two, celoten kompleks pa bo usklajen z naravo. Kampus bo zgrajen na približno 200.000 kvadratnih metrih.

Ob predstavitvi projekta je Rimac tudi izpostavil, da je prednostna naloga kampusa uresničenje najboljšega možnega delovnega in izobraževalnega prostora za delavce. Kampus bo odprt tudi za obiskovalce in širšo javnost, ki bodo lahko hodili v parke in druga zelena območja kompleksa. Začetek izgradnje kampusa napoveduje do konca leta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta