(FOTO) Velika vrnitev aviatork in usnjenih jaken: Oboževalci sloga Top Gun oblecite pilotski pajac

Denis Živčec Denis Živčec
29.05.2022 04:00

Konec novodobnega šminkerstva, čas je za dobro staro pilotsko klasiko. Vrnil se je Top Gun, z njim pa tudi nekaj modnih oblačil in imen iz tistega časa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jennifer Connelly in Tom Cruise na premieri v Cannesu. Še vedno je postaven, le z nekaterimi lepotnimi posegi pretirava.
Profimedia

Končno se na sceno vrača dobri stari hollywoodski seksapil in ni ga filma, ki bi lansiral toliko brezčasnih modnih trendov, kot jih je Top Gun. Atraktivna samovšečnost, ki v središče postavlja življenja polnega mladega človeka, željnega adrenalinskih izzivov, je svoje utelešenje našla v dveh ikoničnih modnih oblačilih, ki ju bomo najbrž zmeraj nosili. Na kaj pomislite, ko slišite Top Gun? Jasno, na aviatorke! Sončna očala s črnimi ali odsevajočimi lečami, ki jih pogosto nosijo piloti, v naših mislih pa so večinoma na nosu Toma Cruisa. Mimogrede, zvezdnik, ki v kultnem filmu upodablja Mavericka - Peta Mitchella, je leta 1986 nosil model 3025 Aviator Classic znamke Ray Ban, ki je iz tega modela naredila kult. Še danes ta oblika ostaja njihova najbolj prepoznavna in najbolje prodajana. Tudi 36 let kasneje jim pravijo kar "top gun očala".

Če sledimo modnemu duhu tega filma, moramo nositi oblačila, ki se našemu telesu prilegajo kot dih, predvsem pa naš slog dopolnjujejo frajerske usnjene jakne z velikimi aviatorskimi in ameriškimi našitki. Pod jakno se blešči sveža bela majica. Najbolj goreči oboževalci tega sloga si lahko omislite tudi pilotski pajac vojaško zelene barve, prav tako z našitki na prsih in rokavih. Tom Cruise sicer ne boste, boste pa tako ujeli veliko pilotskega seksapila osemdesetih let.

Na pragu 60-ih Tom Cruise ostaja mladenič

Če še niste opazili, Top Gun manija se prav te dni prebuja na vso moč. Cruise je na festivalu v Cannesu že pospremil evropsko premiero filma Top Gun: Maverick, nadaljevanja svoje mega uspešnice iz leta 1986. V novem filmu je zaigral pri skoraj 60 letih in se po 30 letih spet sprehodil po ​canski rdeči preprogi ter prejel častno zlato palmo. V slovenske kinematografe film pride ta petek.

Bila sta kultna seksi dvojica. Kelly McGillis in Tom Cruise. Njo je v nadaljevanju zamenjala Jennifer Connelly.
Profimedia
Val se je sprožil. Kanadski modni oblikovalec Christopher Bates že propagira kolekcijo, ki jo je navdihnil film Top Gun.
Profimedia
S pravo svetlobo, ličili in nekaj računalniške obdelave je 59-letni Tom Cruise videti skoraj bolj mlad kot leta 1986.
Profimedia

Nadaljevanje akcijske drame Top Gun je 36 let po filmu režiserja Tonyja Scotta režiral Joseph Kosinski. Cruise je v njem nadaljeval morda svojo najslavnejšo vlogo ameriškega vojaškega pilota ​Mavericka - Peta ​Mitchella, ob njem pa so med drugim zaigrali Val Kilmer, Jennifer Connelly, Miles Teller, Monica Barbaro, Jon Hamm, Glen Powell in Ed Harris. V filmu Maverick uri skupino mladih pilotov za posebno misijo. Na francoski rivieri naj bi film prikazali že leta 2020, a je festival preprečila pandemija, studio Paramount pa je filmsko premiero večkrat preložil.

Ko je prvič prevzel vlogo Mavericka, je bil Tom Cruise star komaj 23 let. Njegovi zobje še niso imeli današnje brezhibne hollywoodske simetričnosti, njegov nos je bil za spoznanje večji, kar je k šarmu le še prispevalo. Danes je star 59 let, za njim so številne lepotne operacije in pomlajevanja s polnili, zaradi katerih je nekaj časa bil skoraj neprepoznaven in močno napihnjenega obraza. Vmes je nekoliko uplahnil. Ameriško premiero je film doživel v San Diegu. Igralec je na dogodek prispel kar s helikopterjem, in čeprav so tuji mediji najprej poročali, da je Tom Cruise helikopter pilotiral sam, je igralec to kasneje zanikal. "Ne, ne danes. Letim s helikopterji, a danes ga nisem pilotiral." Zvezdnik je za premiero izbral obleko modne znamke Brioni.

Ortodoksni ljubitelji te letalske filmske klasike se te dni veliko ukvarjajo tudi z njeno igralsko zasedbo. Mnogi so nekoliko razočarani ob spoznanju, da večina zvezdnikov, ki so nastopili v kultnem prvem filmu, v nadaljevanju ne igra, pred kamere sta se vrnila le Tom Cruise in Val Kilmer.

Nekateri so bili še posebej presenečeni, da v filmu ne nastopata Meg Ryan in Kelly McGillis, a režiser Joseph Kosinski je pojasnil, da ne želi ponavljati tri desetletja stare zgodbe, ampak hoče kultnemu filmu vdihniti novo življenje. Kelly McGillis je danes videti zelo drugače od filmske pilotske inštruktorice Charlotte Blackwood, ki je mnogim ostala v spominu. Do pred nekaj leti je še igrala v filmih in serijah, nato pa se umaknila iz javnosti in se posvetila gledališki produkciji.

Zvezdnikom se je vmes zgodilo življenje

"Stara sem in debela, moj videz je letom primeren in to je to," je Kelly McGillis dejala v intervjuju za portal ET pred snemanjem. V novem filmu jo je zamenjala Jennifer Connelly. Zdaj 64-letnica je leta 2009 presenetila s priznanjem, da je istospolno usmerjena, potem ko je imela za sabo dva zakona z moškima, prav tako je rodila dva otroka, trenutno živi s partnerko Melanie Leis.

Kelly McGillis ima za seboj burno življenje. Nekaj ​​časa se je borila z zasvojenostjo z mamili, trpi tudi zaradi napadov panike, ki jih je sprožil grozljiv dogodek v njeni mladosti. Razkrila je, da sta jo v osemdesetih letih posilila dva moška. Prišla je izpod tuša, ko sta neznanca vlomila v njeno stanovanje. Kljub krikom je bila prisiljena oditi v spalnico, pri čemer sta vanjo uperila nož. Vlomilca sta igralko spolno napadla, pljuvala po njej, jo udarjala in zabadala z nožem. Travmatično izkušnjo je delila v intervjuju. Groze nikoli ne bo pozabila. Pred nekaj leti bilo ponovno vlomljeno v njeno hišo in od takrat ima celo dovoljenje za nošenje orožja.

Jo še prepoznate? Kelly McGillis danes zase pravi, da je "stara in debela". Težko življenje je na njej pustilo sledi.
Profimedia
Val Kilmer je dobil bitko z rakom na grlu, a ostal brez svojega prvotnega glasu. V novem filmu mu pomaga tehnologija.
Profimedia

Pravi onkološki pekel je leta doživljal Val Kilmer. Danes 62-letni zvezdnik, ki je zaslovel v izvirni uspešnici kot poročnik Tom Iceman Kazansky, je dejal, da ga ljudje težko razumejo, ko govori, a da je še vedno popolnoma isti, kot je bil nekoč. "Tom je bil Maverick, Maverickov sovražnik pa je bil Iceman. Skupaj sta šla kot sol in poper. Ni bilo pomembno, da me producenti niso poklicali, ni mi bilo nerodno prositi za vlogo. Imel sem raka na grlu in izgubil svoj prvotni glas. Glas, ki sem ga imel nekoč. Ljudje me težko razumejo, ko govorim. A kljub vsemu se še vedno počutim, kot da sem popolnoma isti," pravi Kilmer.

Britansko podjetje, ki se ukvarja z umetno inteligenco, je poustvarilo stari glas igralca z neverjetno realističnimi rezultati. Sonantic s sedežem v Londonu je uporabil njegove glasovne posnetke, filmski ustvarjalci pa bi potencialno lahko uporabili orodje, ki mu pravijo tudi fotošop za glas. Val Kilmer bi lahko to orodje uporabljal tudi v zasebnem življenju, saj bi mu pomagalo pri komunikaciji, pri čemer bi se znebil naprave, ki mu zdaj omogoča razločnejši govor. "Hvaležen sem celotni ekipi Sonantica, ki je mojstrsko obnovila moj glas na način, ki si ga nisem mogel niti predstavljati," je zaključil. Val Kilmer, čigar igralska kariera je trajala skoraj štiri desetletja, je igral tudi v mega uspešnicah, kot so Willow, The Doors, Tombstone in Batman Forever.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta