Hrvaška še vedno v šoku: Umorjeno sestro 19 let skrivala v zamrzovalniku

Zora Štok Zora Štok
21.07.2019 07:02

Na Hrvaškem čaka na začetek sojenja ženska, osumljena umora svoje sestre. Leta 2000 naj bi jo umorila z več udarci po glavi, truplo pa skrila v zamrzovalno skrinjo v domači hiši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Objava o pogrešani Jasmini Dominić
Mup Hrvaška

Sredi julija je tožilstvo v Varaždinu po petih mesecih preiskave vložilo obtožnico zoper 45-letno Smiljano Srnec iz Palovca v okolici Čakovca, obtoženo umora svoje sestre Jasmine Dominić, v času umora leta 2000 stare 23 let. V hiši, v kateri je živela Smiljana Srnec, so truplo po naključju odkrili 16. februarja letos in razpletati se je začel klobčič zgodbe, kakršne na Hrvaškem ne pomnijo.
Kot poroča Jutarnji list, je primer vse od odkritja trupla izzval velik interes in tudi zgražanje javnosti. Kmalu po odkritju so forenziki ugotovili, da je bilo truplo v zamrzovalni skrinji skrito vsaj 15 let, po zaključeni preiskavi pa se je izkazalo, da je bilo v zamrzovalniku celih 19 let, torej prav toliko časa, kolikor je Jasmina veljala za pogrešano. Ob odkritju trupla je Smiljana Srnec kmalu postala prva osumljenka in policija je kljub njenemu molku v preiskavi sestavila mozaik dogajanja. V tem času, ko so forenziki analizirali sledi in je policija preiskovala okoliščine izginotja njene sestre (ki jih je povezovala z dogajanjem v družini), se je okoli Smiljane Srnec vse bolj stiskal obroč.

Prepovedala odpiranje skrinje

​Truplo je v zamrzovalniku v domači hiši odkril partner hčerke obtožene. Ko Smiljane ni bilo doma, sta hčerka Katarina in njen partner skupaj premaknila skrinjo, da bi pod njo na tla položila ploščice. To je bil edini del v hiši, kjer ploščic ni bilo, čeprav so pred tem renovirali dobršen del hiše in kleti. Skrinja se je nahajala na težko dostopnem mestu v kletnih prostorih pod stopniščem, Smiljana pa je vsem prepovedala odpiranje skrinje in brskanje po njej. Kljub temu se je hčerkin partner odločil, da jo odpre, saj ga je zanimalo, zakaj Smiljana prepoveduje odpiranje skrinje in nasprotuje vsakemu premiku. Odprl jo je težko, saj je pokrov tesnil, guma pa je delovala tako, "kot da je bila prilepljena".
Ko je naposled odprl skrinjo in premaknil eno vrečko, je zagledal nekaj čudnega. Ko je v skrinjo pogledala še hčerka osumljene in tudi ona prijela vrečko z zelenjavo in jo dvignila, je pod njo zagledala nekaj podobnega kolenu. Ko je pogledala bolj natančno in ugotovila, da gre za del človeškega telesa, ji je postalo slabo. Domači so poklicali policijo in klobčič se je začel razpletati. Istega dne, ko so odkrili truplo, je policija prijela Smiljano Srnec, preiskovalni sodnik je zanjo odredil pripor, ki so ji ga od konca februarja do srede julija letos dvakrat podaljšali; po zadnjem podaljšanju lahko ostane v priporu do pravnomočnosti sodbe.

Pet udarcev po glavi

Sprva nihče ni mogel verjeti, da bi bila lahko prav Smiljana storilka. A dokazi, ki so jih obdelovali forenziki, so podkrepili ugotovitve policije, da je glavna osumljenka starejša sestra umrle. In ko so forenziki pregledali sledi iz zamrzovalnika in primerjali vzorce DNK, ni bilo nikakršnega dvoma več. Vsi dokazi, ki so jih našli, so kazali le v eno smer.

Kaj vse je bilo v skrinji

​Te dni je prišlo na dan še več podrobnosti, ki so jih ugotovili forenziki. Tako naj bi bila Smiljana sestro najverjetneje udarila med spanjem, poškodbe kažejo, da bi lahko šlo za topi del sekire.
Glavo mrtve sestre je ovila s črno plastično vrečo, okoli vratu ji je zategnila najlonsko nogavico. Telo umorjene je zavila v prevleko za odejo, na njej so bili sledovi krvi, glava pa je bila ovita še z eno črno vrečo. Poleg prevleke za odejo je bilo truplo zavito še v namizni prt, spodnji del obeh nog pa je Smiljana zavila v črno plastično vrečo in jih prevezala z najlonsko nogavico.
Kot so ob odprtju skrinje ugotovili preiskovalci, je bilo preko trupla naloženih veliko vrečk s sadjem in zelenjavo ter ribami, na nalepkah pa datumi 1. in 9. junij 2000. Pod zamrznjenim truplom so preiskovalci našli nekaj vrečk z drobovino, paradižnikom in višnjami z datumom 6. junij 2000. Kdo ve, kako dolgo bi še trajalo do grozljivega odkritja, če pri skrinji ne bi prišlo do okvare. Smiljana je poskrbela tudi za to, da zamrzovalnika ni bilo lahko odpreti - gumo na pokrovu in spodnjem delu skrinje je namreč premazala z lepilom, tako se je pokrov sprijel s spodnjim delom.
Obtožnica je torej vložena, razen materialnih dokazov jo tožilstvo utemeljuje tudi z več pričami, ki so s svojimi izjavami prepričale tožilstvo, da je sum o Smiljani Srnec kot storilki utemeljen. Obtožnico sta prejela obtožena in njen odvetnik Krešimir Golubić. Ta je že napovedal, da bo sodišču na naroku za potrditev obtožnice predlagal, naj jo vrne tožilstvu zaradi dodatnih razjasnitev. Odvetnik je namreč prepričan, da je tožilstvo obtožnico vložilo prehitro, saj po njegovem mnenju izsledki preiskave kažejo, da je sum, da je prav njegova varovanka storila očitani zločin, manjši kot na začetku preiskave. "Poleg tega je tožilstvo zavrnilo naš predlog za izvedeništvo glede dokazov, ki bi odpravili vsak dvom o krivdi obtožene," v prepričanju o nedolžnosti Smiljane Srnec trdi njen odvetnik.

Jasnovidec je vedel

Izginotje Jasmine Dominić, leta 2000 še študentke zagrebške fakultete za politične vede, so šele leta 2005 prijavili njeni starši. Torej šele nekaj let potem, ko je za Jasmino izginila vsaka sled. Zakaj tako pozna prijava, da pogrešajo hčerko, je bilo eno izmed prvih vprašanj, ki jih je zastavila policija po odkritju trupla. Starši so povedali, da so kot leto izginotja navedli leto 2001, saj jim je Smiljana na vprašanja o Jasmini povedala, da se večkrat slišita po telefonu, da ji piše, da je v tujini, rekla jim je celo, da je bila Jasmina s prijateljico pri njej na obisku v Palovcu. Starši so ji verjeli, mati je itak živela v tujini, oče pa v drugem kraju. Ni pa zgodbi Smiljane o stikih s sestro verjel njun stric, mamin brat; Jasmino je iskal celo s pomočjo jasnovidca, ki mu je dejal, da je bila ubita po prepiru doma. V pogovorih s sovaščani je stric večkrat omenjal svoj sum, da je v Jasminino izginotje vpletena starejša sestra.
Policija je po prijavi staršev, da Jasmino pogrešajo, opravila več iskalnih akcij, preiskovali so tudi okolico hiše, a niso uspeli prepričati tožilstva, da bi ji dovolili opraviti hišno preiskavo v domovanju Smiljane Srnec. Tako niso smeli preiskati niti zamrzovalne skrinje, ki se je zaradi poplave v kleti nekaj časa nahajala na dvorišču pred hišo. Potem so skrinjo znova vrnili v klet, še vedno je tudi veljala prepoved, da je ne sme odpreti nihče razen Smiljane. Zakaj je bila pri tej zahtevi tako vztrajna, se očitno ni vprašal nihče.

Ljubosumna na mlajšo sestro?

V dosedanjem postopku nihče od družinskih članov ni želel pričati o dogajanju v hiši v Palovcu na dan odkritja trupla. Tudi v preiskavi je Srnčeva molčala, najverjetneje po nasvetu odvetnika, saj so prve ugotovitve kazale, da ji bodo težko karkoli dokazali. A pred tem se je Smiljana Srnec le zlomila - kmalu po prihodu policistov v hišo od odkritju trupla je takoj povedala, da gre za njeno pogrešano sestro Jasmino. Policisti so o tem takoj obvestili tožilstvo, Srnčevo pa so odpeljali na policijo v Čakovec.
Sprva naj bi bila Srnčeva v neformalnem pogovoru na policiji, v času, ko uradno še ni bila aretirana, priznala umor in povedala vzrok za svoje nerazumno dejanje: ljubosumna je bila na mlajšo sestro, ker da so ji starši posvečali več pozornosti kot njej. Ker je to povedala brez prisotnosti odvetnika in v času, ko še ni bilo odrejeno pridržanje, njeno priznanje nima pravne veljave. Odvetnik ji je potem svetoval molk, česar se obtožena še vedno drži.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta