Ilija Martinović pred derbijem z Mariborom: Moji soigralci niso gazele, ampak levi

Aleš Mišič Aleš Mišič
17.11.2019 05:37

Črnogorec na Dravskem polju: Ilija Martinović je prišel v NK Aluminij po spletu okoliščin, imel na začetku kar nekaj težav, zdaj je eden najboljših branilcev v Sloveniji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prihodnjo nedeljo bo Ilija Martinović spet visoko skakal, takrat proti Mariboru.
Igor Napast

Pred dvema letoma in pol je Ilija Martinović prišel z rodnega Cetinja v Kidričevo. Visokorasli osrednji branilec v višino meri 194 centimetrov. Danes 25-letni Črnogorec je steber obrambe Aluminija. Brcal je pri domačem Lovćenu, nekdanjem prvoligašu, ki se v drugi črnogorski nogometni ligi trenutno otepa zadnjega mesta.
Po spletu okoliščin je v Kidričevem. "Nikola Jovanović, ki je igral za Crveno zvezdo in Manchhester United, je moj sorodnik. On mi je pomagal, da je bila ta pot v okolje, v katerem sem želel pokazati moje kvalitete in kjer se bom lahko izpolnjeval, malo krajša. Preko njega sem prišel do Aluminija, o katerem nisem vedel veliko, niti o Kidričevem. Vse to, kar se je zgodilo zatem, je zelo olepšalo sliko. Nisem pričakoval, da se bom v tem okolju tako dobro znašel."

Visoki, močni, malo grobi

Bilo je tudi nekaj ponudb črnogorskih prvoligašev, vendar se je raje odločil za slovenskega, in takoj pove razlog: "Črnogorska prva liga ne pomeni veliko v svetovnem nogometu. Infrastruktura je na nizkem nivoju, to velja tudi za profesionalizem in strokovnjake. zato sem se odločil, da grem za vsako ceno preko meje, da si najdem mesto pod tujim soncem oziroma vašim."
Kar je tudi boljše izhodišče za morebiten odhod v kakšno zahodnoevropsko ligo? "Slovenska liga je naprednejša od naše. Kar zadeva nogomet, ljudi, igrišča, marketing, je nekaj let pred našo. To je dobra osnova, da grem lahko kasneje v kakšno močnejšo ligo."
Visoki, močni fantje ste Črnogorci, imate fizične sposobnosti, ki jih potrebuje dober branilec. Ilija Martinović se malo nasmehne: "Ja, mi smo visoki, močni, polni energije, malo grobi, vse to je dobrodošlo, ker lahko to uporabim na svojem igralnem mestu. Pri nas se več igra na moč, mogoče tudi na stvari, ki niso nogometne, ampak malo umazane, tam je vse dovoljeno. V črnogorski prvi ligi igra veliko izkušenih nogometašev, tukaj pa je veliko mladih, kar je super."
Samozavesten nogometaš, ne pa prepotenten je Ilija Martinović in prijeten sogovornik. Dolgoletni prvi mož Aluminija Zvonko Jevšovar je dejal, da sta Ilija Martinović in Ivan Kontek najboljši branilski par v Sloveniji. "Ampak ko sem prišel v Kidričevo, se nisem takoj znašel. Moral sem ujeti detajle, spoznati, kaj želijo ljudje v klubu, kakšna so pričakovanja, kako se vključiti v okolje, ki je majhno in težko za prišleka. Čas da odgovor, dal ga je tudi meni. Vedno sem hotel biti odgovoren, profesionalen, pripravljen in izpolnjevati svoje obveznosti. To zdaj prihaja do izraza, v tej sezoni smo doživeli eksplozijo. Vem, da je naš ekspredsednik, ki je bil izjemno pošten in mi je veliko pomagal, ko sem prišel sem, rekel to. Trudim se, da potrdim te njegove besede."
Kaj je osnova tega dobrega sodelovanja s soigralcem, kako priti do tega, nam je razkril trenutno eden najbolj vročih branilcev v Sloveniji. "Vsak pozna sposobnosti svojih soigralcev, njihove zmožnosti, lastnosti, vrline in slabosti. Treba je najti kohezijo, kot pri dveh elementih, kar pa zadeva mene in Kontka ali koga drugega v paru, je pomembno, da se razumem s soigralcem. Drugo pa je sodelovanje, obvladovanje in nadgrajevanje. V tem je čar naše igre, romantika. Vse to so malenkosti, ki ustvarjajo celostno sliko, ki jo kažemo iz vikenda v vikend."

Motivacijo imajo v sebi

Obramba Aluminija je bila na začetku sezone kar nekaj krogov odlična, potem je nekoliko padla. "Zelo težko je obdržati stalnost, da moštvo ne prejme golov. Sezono smo začeli neverjetno, v šestih ali sedmih krogih smo prejeli dva gola. V zadnjem času pa so se dogajale neke nemarnosti, prislužili smo si štiri ali pet penalov, to so samo detajli, padec koncentracije, ko se malo popusti in pade gol."

Vsega, česar se je naučil v črnogorski ligi,v slovenski raje ne pokaže.
Andrej Petelišsek

Zaščitnik soigralcev

Kakšen je za Ilijo Martinovića dober branilec? "Biti mora vodja, saj ima vse igralce pred sabo. Biti mora biti njihov korektor. Jaz se počutim njihov zaščitnik. Najpomembnejše za obrambnega igralca je, da ima konstantnost, da je isti v določenem obdobju. Dajati mora podporo soigralcem, jih dvigniti, veliko je malenkosti. Virgil van Dijk je najboljši, ker ima vse karakteristike na top nivoju. Prav tako Sergio Ramos, ki je pravi lider. Ko se pojavi na terenu, se ga bojijo vsi nasprotniki."
Po tekmi z Muro, ki jo je na Fazaneriji Aluminij dobil s 4:2, je bil Ilija Martinović ​izbran v enajsterico kroga. Imel je ogromno dela, zlasti pred koncem tekme, ko so muraši močno pritisnili, da bi vsaj izenačili. "Ja, ta želja je bila vidna, bilo je težko. Dejstvo, da Mura ni izgubila doma že od lanskega decembra, priča, za kakšno ekipo gre. Tekma je bila polna žara, vroče krvi, provokacij, veliko je bilo spopadov, udarcev. Prava tekma, takšne imam rad. Škoda, da ni več takšnih tudi na drugih stadionih. Pred koncem so res močno pritisnili, vsi so šli v napad."
Kmalu bo spet prava tekma. Takoj po reprezentančnem odmoru v Kidričevo pride Maribor. "Maribor je skupek odličnih igralcev, ki imajo za sabo veliko tekem in v vsakem trenutku na terenu vedo, kaj delajo. Ko se branijo ali napadajo, ko jim gre in ko jim ne, vedo, kaj hočejo. Seveda z vrhunskim trenerjem in drugimi ljudmi v klubu. Za nas so to posebne tekme, ker smo krajevno blizu in so nekakšni derbiji. Detajli odločajo na njih, v preteklem obdobju so se iztekli v njihovo korist. Dobro se poznamo, dorasli smo jim in mislim, da bo to spektakel. Imamo marsikaj, da jim odgovorimo, sploh v domači hiši. Vedo, kam prihajajo, mislim, da jim bomo trn v peti."

Ko pokliče Maribor

Maribor je imel v zadnjem času kar nekaj težav obrambni vrsti. Bi mu Ilija Mitrović ​priskočil na pomoč, če bi dobil vabilo? "Če pokliče takšen klub, je težko zavrniti poziv. Ima izjemne štoperje. Vsi igralci so tam zaradi kakovosti. Saša Ivković je bil najboljši štoper lige, dokler ni odšel. Dobro bi razmislil, ampak to, da pokliče takšen klub, se zgodi enkrat v karieri."
Ilija Martinović ​je bil v črnogorski mladi reprezentanci. Ali je pričakoval tudi poziv Faruka Hadžibegića v člansko? "Pričakoval sem ga predvsem v zadnjem času, saj menim, da sem si zaslužil, da sem vsaj tam in da mi dajo priložnost, da se pokažem. Bil sem mladi reprezentant, kar je zame neverjetna čast. Verjemite mi to kot Črnogorcu. Doma nas namreč učijo patriotizma od mladih nog. To nam vsadijo in to ideologijo nosimo s seboj, kjerkoli smo. To me spremlja, imam samo ta sen v karieri, da bom član A-selekcije Črne gore, vse drugo je poslovni dosežek. Je pa pomembno eno in drugo. Za tekmo z Anglijo nisem bil pozvan. Nismo v zavidljivem položaju, manjkajo nekateri vrhunski igralci. V teh kvalifikacijah za evropsko prvenstvo nam nič ni šlo po načrtu. Mislim, da selektor spremlja moje igre in se bo nekega dne odločil zame. Garam za ta cilj moje nogometne kariere."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta