Jelqing: Najnovejša metoda povečevanja penisa

Če bi bil jelqing ali katerakoli druga podobna metoda res tako učinkovita, bi o tem zagotovo brali v medicinskih revijah, povečala bi se prodaja spodnjega perila za tam spodaj bogato obdarjene moške.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Raziskave kažejo, da je za spolno zadovoljstvo obseg penisa pomembnejši od njegove dolžine.
Profimedia

Na spletu lahko najdemo veliko informacij o metodi podaljševanja penisa, poimenovani jelqing. Gre za vrsto vadbe za raztezanje moškega spolnega uda. Poznavalci trdijo, da lahko moški z rednim izvajanjem teh vaj svoj penis podaljšajo tudi za dva centimetra in pol. Jelqing je najnovejša od mnogih dvomljivih in tisočletja starih tehnik raztezanja penisa.

Stara grška metoda podaljševanja kožice penisa z usnjenim trakom ali vrvjo ("kynodesme") se zdi v primerjavi s starimi indijskimi metodami precej nedolžna. V sanskrtu napisani medicinski razpravi, poimenovani Sušruta Samhita, so strokovnjaki moškim svetovali, naj svoj penis najprej zdrgnejo z žuželkami s ščetinasto dlako, potem natrejo z oljem in na koncu še enkrat zdrgnejo z žuželkami, zaradi česar se je penis res za kratek čas povečal, vendar je bilo to skoraj zagotovo posledica okužbe ali vnetja.

Moški iz brazilskega plemena Tupinamba so pustili, da jih je v penis ugriznila strupena kača, zaradi česar se je ta povečal. Danes so najbolj priljubljena metoda za povečevanje oziroma podaljševanje moškega spolnega uda razne tablete. Ta metoda je sicer veliko manj boleča od drgnjenja z žuželkami in ugriza strupene kače, vendar popolnoma enako neučinkovita.

Večina tablet za povečanje penisa verjetno ne vsebuje nič drugega kot vitamine. Obstajajo pa zdravila, kot je viagra, za zdravljenje erektilne disfunkcije. Ta zdravila pomagajo povečati pretok krvi v penis in posledično povzročijo otrditev penisa.

Erektilno disfunkcijo je mogoče zdraviti tudi s posebnimi erekcijskimi črpalkami, ki pa v nasprotju s trditvami, objavljenimi na spletu, penisa ne podaljšujejo. Posledice dolgotrajne in nepravilne uporabe teh pripomočkov so lahko modrice, krvavitve ali odmrtje tkiva. Za zdravljenje erektilne disfunkcije se uporabljajo tudi črpalke za penis, vendar - v nasprotju z nekaterimi spletnimi trditvami - ne podaljšujejo penisa. Vztrajna ali nepravilna uporaba teh pripomočkov pa lahko povzroči otekanje, krvavenje ali odmrtje tkiva penisa.

Slavni nogometaš v spodnjicah svoje blagovmne znamke, bi trg morda tudi upeljal novo "povečano" linijo. 

Če želi moški svoj penis podaljšati s temi napravami, jih mora daljše obdobje vsak dan uporabljati kar nekaj časa. Nekatere manjše študije so pokazale, da se lahko stanje po zaslugi tega res nekoliko izboljša. Toda te študije so bile opravljene pred več kot desetimi leti, vendar na podlagi njih niso izvedli nobenih obsežnejših študij, hkrati pa niso pripeljale do nobenega revolucionarnega napredka na tem področju.

Operativni posegi

Operacija za podaljšanje penisa (penoplastika ali faloplastika) je najbolj učinkovit način podaljševanja moškega spolnega uda. Običajno jo opravijo pri moških, katerih penis se skrajša zaradi operativne odstranitve prostate (prostatektomije) ali kakšne bolezni, pri kateri na dolžino penisa vplivajo strukturni dejavniki, na primer koža, ki ga prekriva.

Vedno bolj pogosta je tudi uporaba raznih polnil, zlasti injekcij hialuronske kisline. Te so priljubljene, ker ne sprožajo imunskega odziva. Z vbrizgavanjem hialuronske kisline se poveča volumen penisa. V okviru testiranj se je izkazalo, da je mogoče na tak način občutno povečati obseg penisa. Toda hailuronska kislina se v nekaj mesecih razgradi, zato je treba postopek nenehno ponavljati. Poleg tega lahko nepravilna uporaba hialuronske kisline povzroči hude stranske učinke - od okužb do težav z uriniranjem.

Najbolj razširjena kirurška metoda podaljševanja penisa je tista, pri kateri kirurg prereže suspenzorni ligament, ki penis povezuje s sramno kostjo. Po operaciji mora pacient šest mesecev nositi posebno napravo za raztezanje, s čimer zagotovi, da se ligament znova ne zaraste. Na tak način je mogoče penis podaljšati tudi za nekaj centimetrov. Seveda je tudi ta poseg povezan z določenimi tveganji. Njegove negativne posledice so lahko zmanjšana občutljivost, nastanek brazgotin in tudi impotenca. Kombinirati ga je mogoče z liposukcijo, s katero kirurg odstrani odvečno maščobo na predelu sramne kosti, vendar pacienti običajno niso preveč zadovoljni z rezultati te operacije.

Dokaj uspešno je mogoče obseg penisa povečati tudi s presaditvijo maščobe z drugih delov telesa. Toda pacienti že v prvih dveh mesecih izgubijo 30 odstotkov presajene maščobe, hkrati pogosto poročajo o nastanku brazgotin ter okužbah, ki lahko povzročijo dolgoročne zaplete, če maščoba uide v kri in pride do maščobne embolije, pa celo smrt.

Erektilno disfunkcijo zdravijo tudi z napihljivimi ali nenapihljivimi penilnimi vsadki. Te je mogoče uporabiti tudi za kozmetično povečanje penisa, vendar rezultati niso preveč dobri. Slišati je precej poročil o zmanjšanem spolnem zadovoljstvu tako pacienta kot njegove partnerice, okužbah, poškodbah notranjih organov, zapletih, kot je denimo "sindrom mlahave glavice", in v nekaterih primerih celo smrti. Strokovnjaki so v okviru svoje nedavne raziskave ugotovili, da dokazov o uspešnosti teh kirurških metod ni prav veliko in da se premalo govori o morebitnih zapletih.

V večini primerov povsem nepotrebno

Operacija za povečanje penisa je druga najbolj pogosta kozmetična operacija, ki jo opravijo pri moških. Toda v resnici jo potrebujejo samo moški z mikropenisom oziroma resnično majhnim penisom. Mikropenis, ki ga pri dečkih ugotovijo že takoj po rojstvu, naj bi bil posledica hormonskih in kromosomskih nepravilnosti pri razvoju. Mikropenis imajo dojenčki, katerih penis je ob rojstvu krajši od 1,9 centimetra, in moški s penisom, ki v dolžino meri le sedem centimetrov. Dečke začnejo običajno zdraviti že takoj ob rojstvu. Hormonska terapija sproži nadaljnjo rast penisa, dokler ta ne doseže normalne velikosti.

Pa imajo ta zdravljenja in operacije poleg želje moških po večjem penisu tudi kakšne anatomske koristi? Povprečen moški penis je dolg od 13 do 14 centimetrov. Nedavna študija je pokazala, da je danes za 24 odstotkov daljši, kot je bil pred tremi desetletji. Ženska vagina je v povprečju globoka od 6,4 do 9,6 centimetra, vendar se med vzburjenostjo podaljša in raztegne, da se prilagodi tudi daljšemu penisu.

Raziskave kažejo, da je za spolno zadovoljstvo obseg penisa pomembnejši od njegove dolžine. Hkrati ni dokazov o obstoju povezave med spolnim zadovoljstvom in dolžino penisa, vsaj ne pri heteroseksualnih parih. Na ženskih spolovilih je več erogenih con, s stimuliranjem katerih lahko ženske doživijo orgazem, zato dolžina penisa ni ključnega pomena.

Kaj je jelqing

Penis je sestavljen iz dveh velikih cilindričnih tkivnih teles, ki jima pravimo kavernozni telesi, in enega manjšega, tako imenovanega spongioznega telesa. Večji telesi vsebujeta gobasto erektilno tkivo, ki ga obdaja gladka mišica. Ko se ta sprosti, omogoči večji dotok krvi v to tkivo, zaradi česar penis nabrekne. To potem omogoča penetracijo. Med temi tkivi in okoli njih so snopi vezivnega tkiva, pretežno kolagena. Z izvajanjem jelqinga je očitno mogoče spodbuditi obnavljalne mehanizme telesa, da zacelijo mikroraztrganine na tkivih penisa, podobno kot se zacelijo mikrozlomi kosti in mikroraztrganine na skeletnih mišicah, zaradi česar postanejo te večje in močnejše.

To se v teoriji sliši zelo obetavno, toda celice gladkih mišic v penisu se ne odzivajo na enak način kot celice skeletnih mišic. Povečanje gladkih mišic je običajno posledica bolezni ali poškodb. Še pomembneje pa je, da so gladke mišice v penisu med erekcijo dejansko sproščene in mirujejo, zato se njihova velikost ne spremeni. Z izvajanjem jelqinga se poveča tudi tveganje za razvoj Peyronijeve bolezni, pri kateri se penis zaradi brazgotinjenja tkiva pod kožo med erekcijo ukrivi, kar je lahko zelo boleče, zlasti v akutni fazi brazgotinjenja. Brazgotinasta tkiva so šibkejša in zato ovirajo normalno delovanje penisa. Brazgotinasto tkivo ovira pretok krvi skozenj, zato moški ne more doseči ali ohranjati erekcije. Zaradi tega stanja se lahko penis tudi skrajša.

 

- Avtor prispevka je Adam Taylor, profesor in direktor Učnega centra za klinično anatomijo na Univerzi v Lancastru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta