Kmalu bo čisto pravo Bondovo dekle

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
31.03.2024 05:00

Sam Taylor-Johnson, 24 let starejša žena najverjetnejšega novega agenta 007, je dvakrat premagala raka in režirala Petdeset odtenkov.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aaron pravi, da se še dobro spomni, kaj je Sam imela oblečeno, ko jo je spoznal. 
Profimedia

V zadnjih dveh letih od izida zadnjega filma o Jamesu Bondu z Danielom Craigom Ni čas za smrt so se omenjala različna imena, ki bi lahko zamenjala Craiga, na primer Henry Cavill in Tom Hardy, a najboljša možnost se producentom bojda zdi čedni igralec Aaron Taylor-Johnson. Aaron ni vse bolj priljubljen le zaradi svojega poklica, tudi njegovo zasebno življenje vstopa v sfero javnega zanimanja, saj je poročen s 24 let starejšo režiserko Sam Taylor-Johnson, ki se je podpisala pod uspešnico Petdeset odtenkov sive.

Sam in Aaron Taylor-Johnson sta se spoznala leta 2009 na snemanju filma. Rodila se je velika ljubezen.
Profimedia

Par se je spoznal leta 2009 na snemanju filma John Lennon: Fant, ki ne obljublja, ko je bil on star 18, ona pa 42 let. Kmalu sta začela hoditi na zmenke in se junija 2012 poročila v Babington Housu v Somersetu. Leta 2010 se jima je rodil prvi otrok, hčerka Wylda Rae, istega leta, ko sta stopila pred oltar, pa še hči Romy Hero. "Točno vem, kaj je imela oblečeno, ko sva se srečala. To je bila bela majica, ki jo ima še vedno in mi je všeč. Spremenila mi je življenje, čeprav ne tako, kot sem pričakoval," je leta 2019 povedal igralec v intervjuju. Sam se je morala soočiti tudi s težkimi izzivi, dvakrat se je borila z rakom.

Decembra 1997 se je pri 30 letih zdravila za rakom na debelem črevesu, nato pa so ji leta 2000 odkrili še raka na dojki, prestala je mastektomijo. Britanska filmska režiserka se ukvarja z jogo in meditacijo, za kateri pravi, da sta jo rešili. "Brez redne meditacije ne bi mogla preživeti vsega tega. Pomagala mi je pri soočanju z norostjo," je nekoč dejala. Rodila se je v Croydonu in odraščala blizu Streatham Commona v južnem Londonu z mlajšo sestro Ashley in mamo Geraldine ter očetom Davidom.

Na računu naj bi imela 154 milijonov dolarjev

Oče je družino zapustil, ko je bila stara devet let, kar je nekoč opisala kot nenaden in zelo čuden prelom, očeta ni videla naslednjih deset let. Priznana umetnica je obiskovala Beacon Community College v Sussexu in se kasneje vpisala na londonsko univerzo Goldsmiths. Fotografije je začela razstavljati v zgodnjih devetdesetih letih prejšnjega stoletja in se v tem času začela ukvarjati tudi s snemanjem kratkih filmov. Zakonca in hčerke živijo v Los Angelesu in družina poskuša svoje zasebno življenje skriti pred javnostjo. Sam ima iz zakona s trgovcem z umetninami Jayem Joplingom še dve hčerki, Angelico in Jessie.

Ko sta produkcijski hiši Universal in Focus Features iskali nekoga, ki bi posnel filmsko različico Petdesetih odtenkov sive, sta intervjuvali veliko kandidatov in kandidatk, na koncu pa izbrali v tem relativno pogrošnem žanru razmeroma nepreizkušeno britansko režiserko Sam Taylor-Johnson. "Bilo je tako hitro," se spominja svojega najbolj donosnega projekta. "Zbrala sem kup idej, odletela iz Vancouvra ... Naslednje jutro ob osmi uri je moj telefon zazvonil. Dobila sem to delo. Nenadoma sem se znašla na hitrem vlaku, vrata so bila zaprta in odpeljala sem se," dodaja.

Njen najdonosnejši projekt je 50 odtenkov sive.
Kolosej

Njena ustvarjalna zgodba je zanimiva. V devetdesetih letih je bila del skupine Young British Art. Njena fotografska dela so bila razstavljena v galerijah Tate in National Portrait in bila je nominirana za prestižno Turnerjevo nagrado. Leta 1997 je na Beneškem bienalu prejela nagrado za najbolj obetavno mlado umetnico. Pod palcem ima bojda kar precej. Ko se je razšla s svojim prvim možem Jayem Joplingom, naj bi bila "težka" kar 154 milijonov dolarjev. Nekatere njene fotografije so bile prodane za več kot 100.000 dolarjev.

Njena mati prodaja uroke in sveto vodo

Ko je prvič zanosila z Aaronom, je on bil star let 19 let. Tako kot Christian Gray v Petdesetih odtenkih je tudi sama bila vzgojena v nekonvencionalnem domu. Njen oče je bil kolesar, mati Geraldine pa je po ločitvi družino preselila v komuni podobno okolje, dokler ni odšla še sama in se skrivaj preselila v hišo nižje v isti ulici. Pri 15 letih je morala Sam bolj ali manj sama skrbeti zase. Njena mama danes vodi center duhovnega zdravljenja GrailHaven na podeželju Queenslanda v Avstraliji, kjer po navodilih, ki jih Geraldine imenuje "angelske vizija v vrtovih", prodaja cvetlične esence, orakeljske karte in steklenice svete vode, ki naj bi odpirale energetska polja.

Aaron Taylor-Johnson in Sam Taylor-Johnson na milanskem modnem tednu, kjer sta si ogledala revijo znamke Armani.
Profimedia

Po raku na dojki je posnela serijo fotografij, na katerih jo je zvezal in pod strop obesil umetnik Master Rope Knot. "Mislim, da je bilo to nekakšno praznovanje mojega fizičnega jaza in tega, da nisem klonila pod obremenitvijo," pravi. Vrvi so pozneje izbrisali s fotografij, tako da je bilo videti, kot da lebdi. Za svoje dolgoletno umetniško ustvarjanje je prejela tudi odlikovanje britanskega imperija, med njene zadnje najbolj odmevne filmske projekte pa sodi Back to Black, biografija pevke Amy Winehouse.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta