Robert Redford, šarmanten še pri 85-tih, je bil vedno več kot le lep obraz

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
29.08.2021 04:50
Eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih igralcev zadnjih desetletij je oskarja dobil le za režijo, pred koncem kariere pa vendarle še častnega za življenjsko delo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z Meryl Streep v Moji Afriki Foto: Wikipedia
Wikipedia

Čeprav mu šarma tudi leta, pred dnevi jih je dopolnil že 85, niso odnesla, pa v spominu ostaja predvsem kot plavolasi lepotec modrih oči, za katerim so vzdihovale generacije oboževalk. A Robert Redford je veliko več kot le lep obraz, je eden najbolj prepoznavnih in priljubljenih igralcev zadnjih desetletij 20. stoletja, uveljavljen režiser, ustanovitelj in direktor filmskega festivala Sundance in še vedno aktiven borec za zaščito okolja in pravice manjšin.

Začel skupaj z Jane Fonda

Kot Charles Robert Redford mlajši se je rodil 18. avgusta 1936 v Santa Monici v Kaliforniji staršem britanskega, škotskega in irskega porekla. Mama mu je umrla, ko je končal srednjo šolo, z očetom pa ni bil nikoli v dobrih odnosih. Zaradi tega je začel piti, to je bil tudi vzrok, da so ga vrgli z univerze v Koloradu. Pozneje je študiral slikarstvo in umetnostno zgodovino v Firencah in Parizu, po vrnitvi v ZDA pa se je v New Yorku vpisal na Ameriško akademijo dramskih umetnosti.

Kot mnogi iz njegove generacije je kariero začel v gledališču in na televiziji. Na Broadwayu je debitiral leta 1959, v začetku šestdesetih je igral v več televizijskih serijah. Tudi na velikem platnu je debitiral že leta 1960 z majhno vlogo v filmu Tall Story. V tem filmu je svojo prvo vlogo dobila tudi Jane Fonda, kasneje njegova pogosta soigralka, tudi v komediji Bosa v parku leta 1967, ki je bila Redfordov prvi večji filmski uspeh.

Bosa v parku, prva uspešnica za Roberta Redforda in Jane Fonda Foto: Wikipedia
Wikipedia

Po nekaj romantičnih vlogah se je zbal, da bi ga preveč ukalupili v stereotip svetlolasega lepotca, zato je zavrnil vlogi v filmih Kdo se boji Virginie Woolf in Diplomiranec ter se raje odločil za pustolovsko kriminalko Butch Cassidy in Sundance Kid, kjer je prvič igral s Paulom Newmanom. Ta film iz leta 1969 ga je izstrelil med zvezdnike velikega kalibra.

Naslednji večji uspeh je doživel leta 1972 s komično dramo Kandidat, za še uspešnejše velja leto 1973, ko je ob Barbri Streisand zaigral v romantični drami Dekle, ki sem jo ljubil in nato še v kriminalni komični drami Želo. Za ta film je dobil svojo edino nominacijo za oskarja za glavno moško vlogo. Naslednje leto je bil nepozaben v Velikem Gatsbyju, leto kasneje je z Meryl Streep zaigral v biografski romantični drami Moja Afrika. V sedemdesetih letih se je redno uvrščal med največje hollywoodske zaslužkarje, k temu so prispevale tudi uspešnice Veliki Waldo Pepper, Trije kondorjevi dnevi in Vsi predsednikovi možje.

Oskar že za prvo režijo

Še uspešneje je začel režisersko kariero. Že njegov režiserski prvenec, film Navadni ljudje iz leta 1980, je bil eden najbolj odmevnih filmov desetletja, dobil je štiri oskarje, tudi tistega za najboljši film, Redford pa je dobil oskarja za režijo, svoj edini zlati kipec za posamezni dosežek. Film Nespodobno povabilo je bil finančna uspešnica, čeprav so ga kritiki raztrgali. Zelo uspešen je bil tudi s filmom Reka poje mi, v katerem je bil igralec, režiser in producent, film je med zvezdnike izstrelil Brada Pitta. V dvojni vlogi igralca in režiserja je bil uspešen tudi s filmom Šepetati konjem, v katerem je svetovna javnost spoznala Scarlett Johansson, takrat še otroka. Leta 1994 je bil nominiran za oskarja za režijo filma Kviz.

Med zadnjimi uspehi velja omeniti vlogo v drami Vse je izgubljeno, za katero je bil leta 2014 spet nominiran za igralskega oskarja, in film Starec in pištola iz leta 2018, kjer je imel glavno vlogo. To je tudi njegov zadnji film, saj se je v 82. letu starosti poslovil od igralskega poklica in odtlej le še posodil glas za nekaj filmov. "Nikoli ne reci nikoli, ampak precej trdno sem odločen, da je bilo to to, kar se tiče igranja. Čas je za upokojitev, konec koncev sem to počel od svojega 21. leta," je dejal za Entertainment Weekly.

Reuters

Ustanovil je tudi lastno producentsko podjetje in pomagal pri uveljavljanju mladih režiserjev. Konec sedemdesetih let je ustanovil danes tradicionalni filmski festival Sundance, s katerim je želel ponuditi priložnost manj znanim filmarjem mimo velikih hollywoodskih studiev. Prav zaradi tega, ker je bil navdih za neodvisne in inovativne filmske ustvarjalce po vsem svetu, kot so zapisali v obrazložitvi, je leta 2002 prejel oskarja za življenjsko delo. Leta 2017 je za življenjsko delo dobil tudi zlatega beneškega leva, leta 2019 pa častnega cezarja, najvišjo francosko filmsko nagrado.

Poročen je bil dvakrat. Leta 1958 se je poročil z okoljevarstveno aktivistko Lolo Van Wagenen, s katero je imel štiri otroke. Prvi je umrl nenadne smrti dva meseca po rojstvu, lani je izgubil sina Davida Jamesa, pisca in producenta, ki je star 58 let umrl za rakom na jetrih. Po očetovih stopinjah je šla hči Amy Redford, rojena leta 1970, ki je igralka, režiserka in producentka, starejša hči Shauna, rojena leta 1960, pa je slikarka.

S soprogo Sibylle na rdeči preprogi v Cannesu Foto: Reuters
Reuters

Prvi zakon je trajal 27 let. Drugič se je leta 2009 poročil z dolgoletno partnerko, nemško slikarko Sibylle Szaggars. Živita v Sundanceu v Utahu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta