Malčanskemu brivcu zaradi ugrabitve in posilstva dvanajstletnice potrdili dosmrtni zapor

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
22.08.2021 06:30
Ninoslavu Jovanoviću je bila prvič v zgodovini Srbije izrečena kazen dosmrtnega zapora, in to pod najstrožjimi pogoji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Malčanski brivec ob aretaciji Foto: Policija Srbije
Policija Srbije

Pritožbeno sodišče v srbskem Nišu je potrdilo kazen dosmrtnega zapora, ki je bila januarja letos izrečena 48-letnemu Ninoslavu Jovanoviću. Jovanović, zloglasni Malčanski brivec, je tako prvi človek, ki mu je bila v Srbiji izrečena kazen dosmrtne ječe, ki jo je s spremembo kazenskega zakonika pričela uporabljati 1. decembra 2019. Dosmrtni zapor mu je bil izrečen zaradi ugrabitve in posilstva dvanajstletne deklice.

V zaporu že pol svojega življenja

Jovanović je dvanajstletnico ugrabil 20. decembra predlani v kraju Brzi Brod pri Nišu, ko se je deklica vračala iz šole. V avtomobil jo je zvabil pod pretvezo, da je električar, ki mora na delo v šolo, a ne ve, kje ta je. Deklico so po desetih dneh obsežne iskalne akcije, v kateri je sodelovalo več sto policistov in lokalnih prebivalcev, našli v kraju Pasjača. Ugrabitelja so prijeli šele 5. januarja lani na pokopališču v Malči. ​Vzdevek Malčanski brivec se ga je prijel zato, ker je znan po tem, da je svojim žrtvam obril lase ali jih ostrigel.

​Kot je v intervjuju za srbski Blic po prijetju Jovanovića povedala njegova mati, je prvi deklici ostrigel lase, ko je bil star le sedem let. Poiskali so pomoč psihiatra, ti so ugotovili, da gre za obsesijo, a Jovanović ni hotel jemati zdravil.

Ninoslav Jovanović bo do smrti za rešetkami.
Policija Srbije

​Julija 2005 je Jovanović ugrabil mladoletnico, jo odpeljal v zapuščeni vikend in jo tam posiljeval. Deklico je tudi postrigel. Ves čas ji je grozil, da bo pobil vse člane njene družine, če se bo upirala. Trpinčenje je trajalo vso noč, nato pa jo je zjutraj izpustil.

Le štiri dni pozneje je našel novo žrtev. Prav tako s pretvezo je deklico odpeljal med njive in tudi njo ostrigel in slekel. Takrat je deklica začela vpiti in k sreči so jo slišali kmetje, ki so obdelovali njive. Jovanović je dekle pustil na kraju in začel bežati, a so ga kmalu prijeli. Ta dejanja je Jovanović storil v času, ko je bil na pogojnem odpustu po (skoraj prestani) devet let in pol trajajoči kazni zaradi posilstva in goljufije. Na svobodi je bil poldrugi mesec. Sodišče mu je nato leta 2006 izreklo kazen dvanajstih let zapora.

​Na svobodo je prišel januarja predlani, oktobra je bil nato spet nekaj časa priprt zaradi groženj ženskam na facebooku, a ne za dolgo. Decembra je nato ugrabil dvanajstletnico. Na dejanje se je dobro pripravil, saj si je vnaprej pripravil bunkerje, kjer se je skrival pred policijo, a ga je ta ob pomoči občanov na koncu le prijela.

Sojenje Jovanoviću se je v Nišu začelo julija lani. Dejanje je priznal, a obžaloval ga ni. Izgovarjal se je na alkoholizem in svoje psihično stanje, češ da gre za neprištevnost. Sodišče v Nišu mu je, prav na obletnico njegove aretacije, za ugrabitev izreklo enajst let zapora, skupaj s posilstvom pa nato dosmrtno ječo. Sodišče je v obrazložitvi pojasnilo, da je Jovanović vedel, kaj počne, in da je deklico hudo poškodoval.

​Napadla ga je z opeko, a zaman

Ob izreku sodbe so prišle na dan tudi nekatere javnosti še neznane podrobnosti zločina. Jovanović naj bi se bil deklici predstavil kot Bojan iz Niša in ji rekel, da potrebuje pomoč, da bi prišel do šole. Deklica je vstopila v avto, a ko je ugotovila, da se ne vozita proti šoli, ji je Jovanović dejal, da je njen oče ukradel diamante ženski iz Niške Banje in da bo morala biti z njim, dokler jih oče ne vrne. Takrat ji je tudi prvič zagrozil, da ji bo ubil starše, če ga ne bo poslušala. Ko je deklico odpeljal do prve kolibe, kjer jo je skrival in posiljeval, je deklica skušala pobegniti. A kot je bilo pojasnjeno v izreku sodbe, je Jovanović deklico udaril in ji odrezal pramen las. Deklico je, medtem ko sta se selila iz kraja v kraj, odvrnil od tega, da bi prosila za pomoč ljudi, ki sta jih srečevala, rekel ji je, da so hudobni. Med skrivanjem v Orešcu se je deklica skušala ubraniti napadalca s tem, da ga je napadla z opeko, a ji je Jovanović udarec uspel preprečiti. Sodišče je Jovanoviću za ugrabitev izreklo enajst let ječe, za dolgotrajno posilstvo pa dosmrtno ječo. Spremenjeni kazenski zakonik namreč kazen dosmrtnega zapora predvideva za vse posiljevalce in morilce otrok. Ti nimajo možnosti pogojnega odpusta, kot to po zakonu velja na primer za morilce, ki bi po 27 letih ječe lahko zaprosili za pogojni izpust. Zdaj je izrečeno sodbo Jovanoviću potrdilo tudi pritožbeno sodišče. Jovanović se lahko zoper sodbo sicer še pritoži - a za to ima na voljo le izredna pravna sredstva, ki pa sodbe ne zadržijo.

Jovanovič je bil vse od svoje aretacije v niški kaznilnici, kjer je bil večinoma v izolaciji. Zdaj so ga, ko je sodba postala pravnomočna, premestili v kaznilnico Zabela pri Požarevcu. Ta zapor srbski kriminalci imenujejo tudi Alcatraz. V njem so namreč zaprti nekateri najnevarnejši zločinci. Znotraj Zabele je ločen del, obdan z dodatnimi zidovi, ki je nekakšen zapor v zaporu in v katerem obsojenci prestajajo kazen za kazniva dejanja na področju organiziranega kriminala. Zaradi umora srbskega predsednika vlade dr. Zorana Đinđića 40-letno zaporno kazen v tem zaporu prestajata Milorad Ulemek - Legija in Zvezdan Jovanović, pa tudi nekateri drugi člani zloglasnega zemunskega klana. Za rešetkami tega zapora so tudi za več desetletij obsojeni morilci srbskega politika Ivana Stambolića. Prav zaradi tega dela, v katerem veljajo najstrožji varnostni ukrepi, je zavod postal sinonim za srbski Alcatraz.

Zapor Zabela pri Požarevcu velja za srbski Alcatraz. Foto: UIKS Srbija
Uiks Srbija

​Malčanski brivec sicer ne bo nameščen v najbolj varovanem delu, po poročanju srbskega Blica naj bi ga namestili v enega od paviljonov, kjer trenutno prestaja kazen 1500 obsojencev. Do konca svojega življenja bo Jovanović lahko zunaj celice preživel le dve uri na dan. V celici je še z dvema sojetnikoma, imel bo možnost telefonskih klicev, prejemal bo lahko pakete, pisal pisma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta