Pijem, torej sem: Alkohol zaužije manj mladih, a več starejših žensk

NR
31.03.2019 05:12

Večina alkoholikov si (dolgo) ne prizna, da pretirava z alkoholom. Delež opitih mladih se zmanjšuje, povečuje pa se število alkoholičark, starih 40 do 50 let.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Meseca februarja je več kot 40 tisoč ljudi, večinoma žensk, sodelovalo v akciji FebFast (ime je nastalo iz angleških besed za februar in post), v okviru katere v Avstraliji in Novi Zelandiji za en mesec opustijo pitje alkohola. Sorodni dogodek bo potekal julija in se imenuje Dry July ("suhi julij" oziroma julij brez alkohola). Čeprav so si organizatorji obeh dogodkov zamislili, da bodo z njima v prvi vrsti zbirali sredstva za razne dobrodelne namene, se ljudje v glavnem odločajo za sodelovanje, ker želijo izboljšati svoje zdravje in telesu dati možnost, da si opomore od alkohola. V Sloveniji zdaj poteka sorodna preventivna akcija 40 dni brez alkohola.

Alkohol bolj vpliva na ženske

Pri ženskah se z alkoholom povezane težave začnejo hitreje in pri manjših količinah kot pri moških, kajti pripadnice nežnejšega spola so navadno manjše in lažje od moških. Če bi torej moški in ženska spila enako količino alkohola, bi imel večji vpliv na žensko že zaradi tega, ker bi v njeni krvi dosegel večjo koncentracijo. A tudi če bi bili obe osebi enako veliki, bi bil učinek zaradi različne sestave telesa kljub temu večji pri ženski, saj imajo ženske v povprečju višji delež telesne maščobe in manjši delež vode.
Poleg tega ženske proizvajajo manj encima dehidrogenaze, ki je odgovoren za razgrajanje alkohola, zato potrebujejo dalj časa za presnovo alkohola, kar pomeni, da vinjenost nastopi hitreje kot pri moških in traja dalj časa. Pri ženskah, ki prekomerno pijejo, se zdravstvene težave pojavijo hitreje in so hujše kot pri moških, ki pijejo enako količino.

Znaki, ko morate nehati

Ali alkohol pijete dnevno oziroma skoraj vsak dan? Pijete več, kot je priporočeno? Potrebujete čedalje večjo količino, da dosežete enak učinek omamljenosti? Si težko vzamete premor od uživanja alkohola, zmanjšate vnos ali pa ste opazili, da pogosto spijete več, kot ste nameravali? Vaše pitje vpliva na vsakdanja opravila, na primer, da zaradi mačka zamujate v službo? Med pitjem ali po njem občutite depresijo ali tesnobo oziroma imate težave s spanjem? Ko ste trezni, obžalujete svoja dejanja v opitem stanju?
Vse to so znaki, da nimate nadzora nad tem, koliko popijete. Če ste na katero od vprašanj odgovorili pritrdilno, je čas, da se zamislite nad svojimi pivskimi navadami in odnosom do alkoholnih pijač; omejite pitje alkohola ali pa se mu povsem odpovejte. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta