Počitniške potegavščine spretnih manipulantov

Bojan Tomažič Bojan Tomažič
07.07.2019 03:17

Poleti, ko nam narava sporoča, da naj se gibljemo bolj počasi in tako tudi razmišljamo, je ugoden čas za gibke in spretne manipulante.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Večera

Najbolj smešne potegavščine okupirajo našo pozornost vsaj tako kot seksi slike kakšne znanke, novica o ločitvi sosedovih zglednih zakoncev. Lastnik majhnega skladišča je dvema novima delavcema pokazal fotografijo najbolj smrtonosne kače, nato pa jima je rekel, da mu je ušla v prostor, v katerem delata. Smešno za znoret, kako sta se bala. Mišičnjak, oblečen v lik iz Mortal Kombata, se v dvigalu spravi na nič hudega sluteče neznance, jih boksa, brca, oni si zakrivajo obraz, se branijo, kot da bi šlo zares. Hahahaha. Čakaš na trajekt in pridejo oni s škatlicami, staviš denar, ker je očitno, da je kroglica pod sredinsko. Izgubiš, ker je ni niti v sredinski, niti v levi, niti v desni, ampak je skrita med prsti rokohitreca. V restavraciji ob morju plačaš z 20 evri, vrnejo ti dva evra (lahko tudi v kunah), ker naj bi bil natakar prepričan, da ste mu dali desetaka. Še sami ne veste in mu daste prav, on se smeji (sladko), vi tudi (a grenko).

Kdo ima problem?

Houston, imamo problem, je naš simpatičen primer igrano-dokumentarnega filma, ki misterijem iz tekme velesil za osvajanje vesolja dodaja jugoslovanski delež. Tito naj bi bil imel vesoljski program, odločilen za ameriško pošiljanje človeka na Luno. Pa ni bilo čisto tako, umetnost ljudem samo dopoveduje, naj razmišljajo. Američan Joey Skaggs tiste medije, ki se jim zgodba zdi pomembnejša od resnice, vleče za nos, in ima uspelo potegavščino tudi za umetnost. Ljudi je peljal na ogled domorodcev v newyorški Queens, kjer jih seveda niso mogli najti, ker jih tam že dolgo ni. Organiziral je zbiranje v odrede proti debelosti in aktivisti so vsakega debelega človeka, ki je na ulici ali na vrtu gostilne jedel, z besedami in dejanji odvračali od hrane. Na kolo si je pritrdil prenosno spovednico in z njo potoval na konvencije strank in na ta način zelo zaposlenim ljudem, ki nimajo časa priti v cerkev, pomagal, da so se pri spovedi pri njem ekspresno znebili grehov. Da je v času, ko brskaš po internetu, prepovedano piti alkohol, je tudi že toliko stara potegavščina kot internet, a je ob današnjem nadzoru, ki ga elektronika omogoča, zelo verjetno, da te bodo zalotili pri pitju piva. Če so ljudje verjeli in se smejali, da ima Google v svoji bazi 15 milijonov vonjav in da torej vrtnico, ki jo vidiš na ekranu, lahko tudi poduhaš, bodo verjeli še marsikaj. Vsi smo dovzetni za manipulacijo in torej tudi za manipuliranje. Pred volitvami nam vsem potegnejo hlače dol in mi v pričakovanju naslednjih čakamo na nove potegavščine.

Performansi navihanih gostincev

Vsak je že naročil hladno pivo in dobil toplo ali rekel, da naj ne bo prehladno, in dobil ledeno mrzlo. Natakar se je hecal. Sam sem v vročih dnevih bil priča potegavščini, ki me je stala 300 evrov (200 evrov v izgubljeni denarnici, 46 evrov nujno nova osebna izkaznica, plačati je bilo treba tudi vožnjo v Celje po njo, izdelavo zdravstvene izkaznice in bančnih kartic). Padla mi je iz žepa v Europarku na poti od blagajne največje samopostrežne trgovine do avtomobila na parkirišču, vendar mi je neznani šaljivec, ki jo je pobral, ni vrnil. On se je smejal, jaz pa niti posnetega smeha ne želim slišati, ker bi vsak samo nekaj vzel od drugega in ker velja, da smo si sami krivi, če to dopustimo. Se mi pa zdijo navihane potegavščine gostincev v vročih dneh, ko se pridemo k njim odžejat in se odpočit v klimatiziranih prostorih (torej je naše naročilo pijače tudi vsaj delno potegavščina). Na mizi bifeja v trgovskem centru je reklama, da ob naročilu kave steklenička mineralne vode stane evro. Dobiš kavo in stekleničko, popiješ in potem opaziš na računu, da je mineralna voda stala evro osemdeset. Zakaj evro osemdeset? Ker niste izrecno rekli, da želite mineralno vodo po akcijski ceni. Hahahaha, dobro so se spomnili. Nekaj časa te v to gostilno ne bo, a so drugje podobni veseljaki. Tudi tam imajo na mizi lesena stojala s kartončki, na katerih piše, da stane steklenička radenske ob kavi en evro. Pri plačilu pa spet slovesna oznanitev, da je to potegavščina. Akcija se je namreč pred dnevi iztekla, a o tem gostov še niso obvestili. Če se pritožiš, si drugič razorožen: natakarica bi morala vrnjeni denar dati iz svojega žepa.
Čas dopustov je in (tako zahteva narava) obdobje bolj počasnega gibanja in bolj udobnega razmišljanja. Tisti, ki si izmišljajo potegavščine, imajo pripravljene umetniške in neumetniške turbonategnifolk performanse. Tistim, ki jih imate že čez glavo, želim iskrega smeha od srca. Ne na račun drugih in tudi ne na svoj račun.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta