S čilijem vnesete v svoje življenje nekaj pikantnosti - in zdravja

NR
08.05.2022 04:25

Čili spada med zelenjavo. Poznamo več sto vrst čilijev, med katerimi je enostavno izbrati želeno stopnjo pikantnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Ne glede na to, katera stopnja pekočega okusa vam ustreza, čili ne ponuja le dodane kulinarične vrednosti, ampak ima tudi številne koristi za zdravje. Čili krepi imunski sistem in metabolizem, podpira srčno-žilni sistem, ima protivnetne lastnosti, vsebuje veliko vitaminov in mineralov, zmanjša možnost za pojav raka, pomaga pri sladkorni bolezni. Tudi dodajanje majhne količine čilija v prehrano lahko postopoma izboljša vaše zdravje. Za začetek eksperimentirajte z blagimi vrstami in posezite po bolj pekočih šele, ko se navadite na redno uživanje pekoče hrane. Čili bo vašim jedem dodal dinamiko, hkrati pa bo prinesel veliko koristi za vaše zdravje in dobro počutje, so zapisali na spletni strani chasingchilli.

- Čili in imunski sistem. Zaradi visoke vsebnosti vitaminov, zlasti A in C, je čili že dolgo cenjen kot močan spodbujevalec imunskega sistema. Vitamin A je bistvenega pomena za podporo tkiva sluznice, kot so dihalne poti, sečila in črevesje, pomeni primarno obrambo telesa pred okužbami in mikrobi, zato je krepitev njegove moči in celovitosti z osnovnim gradnikom zdravja, vitaminom A, odličen način, da se izognemo bolezni. Vitamin C pomaga pri oblikovanju in vzdrževanju vezivnega in kardiovaskularnega tkiva ter zagotavlja, da je telo močno in ima dobro cirkulacijo. Poleg tega pikantnost pomaga odpraviti zastoje v telesu ter odstraniti mikrobe in dražilne snovi iz telesa - od tod tudi izcedek iz nosu pri številnih ljubiteljih močno začinjene hrane.

- Čili in boljša presnova. Kapsaicin je alkaloidna spojina, ki je vir pikantnosti čilija, najdemo pa jo predvsem v semenih ter je pravi vir zdravja. Menijo, da lahko vročina, ki jo občutite, ko jeste čili, poveča tudi telesno temperaturo, kar je poznano kot termogeneza, ki požene delovanje metabolizma. V bistvu lahko uživanje čilijev poveča presnovo in povzroči, da telo porabi več kalorij kot pri presnavljanju nezačinjene hrane. Prehrana, bogata s čiliji, je lahko vaša skrivnost za ohranjanje zdrave telesne teže.

- Čili in krepitev srca. Prednosti kapsaicina se ne končajo s podporo presnove. Izkazalo se je, da ta neverjetna spojina pomaga pri zniževanju ravni holesterola in trigliceridov, hkrati pa zmanjšuje tveganje za nastanek krvnih strdkov. Zmanjšanje teh dejavnikov tveganja v srčno-žilnem sistemu pomeni zmanjšano tveganje za srčni infarkt, možgansko kap ali smrtonosni krvni strdek. Čili lahko dejansko pomaga telesu, da razgradi maščobne obloge v krvnih žilah, znane kot ateroskleroza, in jih presnavlja, da se izločijo skozi prebavni trakt.

- Čili in zmanjšanje vnetja v telesu. Kapsaicin podpira in ohranja zdravje skoraj vseh naših glavnih sistemov. Je močno protivnetno sredstvo in zavira delovanje določenih peptidov v telesu, ki povzročajo draženje in otekanje. Bolečine, kot so artritis, glavobol, sinusni pritisk ter bolečine v mišicah in sklepih, so običajno posledica vnetnih odzivov, s katerimi želi telo izločiti dražilno snov. Kapsaicin lahko pomiri ta odziv, kar vodi do zmanjšanja bolečine in simptomov, kot so otekanje sklepov, togost in pordelost.

- Čili in hranilna moč vitaminov in mineralov. Čili vsebuje vitamina A in C, poleg njiju pa še veliko drugih mineralov in vitaminov: vitamine B, ki pomagajo pri pravilni presnovi hrane; vitamin E, ki je močan antioksidant in ščiti telo pred prostimi radikali; kalij, ki je ključnega pomena za ohranjanje zdravja celic, hidracijo in zdrav krvni tlak; železo, ki je pomemben mineral za vzdrževanje ustrezne ravni kisika v krvi; mangan, mineral, ki pomaga tvoriti antioksidativne odzive v telesu; magnezij, ki je potreben za pravilno delovanje živcev in mišic, uravnavanje krvnega sladkorja in sintezo beljakovin. Ob tem čili ne vsebuje maščobe ali holesterola. Če v dnevno prehrano vključite malo svežega čilija, lahko močno vplivate na svoje zdravje.

- Čili in preventiva pred rakom. Morda eno najbolj fascinantnih odkritij o zdravstvenih koristih čilija je spoznanje, da imajo močni antioksidanti in kapsaicin v čiliju pozitiven učinek pri preprečevanju raka. Nekatere študije so pokazale, da lahko uživanje čilija dejansko zmanjša prisotnost nekaterih rakavih celic, kot sta rak na prostati in debelem črevesu. Poleg tega prehranski profil z visoko vsebnostjo antioksidantov pomaga telesu, da se zaščiti pred prostimi radikali, molekulami, ki imajo degenerativne in škodljive učinke v človeškem telesu. Spodbujevalne in protivnetne lastnosti kapsaicina pa ob tem še stabilizirajo imunski sistem.

- Čili in boj proti sladkorni bolezni. Raziskave so pokazale, da je uživanje obrokov, ki vsebujejo čili, koristno za ljudi s sladkorno boleznijo. Zdi se, da čili zmanjša količino inzulina, potrebnega za prebavo hrane, kar pomeni znižano splošno raven sladkorja v krvi. To zmanjšanje proizvodnje inzulina prav tako pomaga zmanjšati obremenitev jeter, kar vodi do bolj funkcionalne encimske kaskade v prebavnem sistemu. Z naravnim in nežnim uravnavanjem izločanja in ponovnega privzema inzulina lahko diabetiki, ki redno uživajo čili, opazijo postopno izboljšanje zdravja, telesne teže in ravni glukoze.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta