Sedem razlogov, zakaj je nordijska hoja koristnejša od običajne

Podobna je teku na smučeh, vendar zanjo ne potrebujemo snega, pokurimo pa 18 odstotkov več kalorij kot pri navadni hoji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Organizacija Public Health England priporoča nordijsko hojo tudi za izboljšanje sposobnosti ravnotežja pri starejših ljudeh. 
Profimedia

Ste kdaj na sprehodu opazili ljudi, ki tudi po ravnem hodijo s palicami, in se spraševali, kaj neki počnejo? Temu načinu hoje pravimo nordijska hoja. Podobna je teku na smučeh, vendar zanjo ne potrebujemo snega.

Hoja s palicami izvira iz Skandinavije in se je v osrednjo Evropo razširila pred približno dvajsetimi leti. Toda iz neznanih razlogov tukaj ni tako priljubljena, čeprav ima veliko koristnih učinkov za zdravje. V nadaljevanju navajamo nekaj dobrih razlogov, zakaj bi morali nordijsko hojo preizkusiti.

Z njo pokurimo veliko kalorij

Raziskovalci so že leta 1995 ugotovili, da med nordijsko hojo pokurimo več kalorij kot pri običajni, in to kar 18 odstotkov več.

Od tedaj naprej so to potrdile številne študije, kar je še dodaten dokaz, da je lahko nordijska hoja prava oblika vadbe za vse ljudi, ki bi se radi znebili odvečnih kilogramov. Raziskava italijanskih znanstvenikov je celo pokazala, da so ljudje z odvečno telesno težo, ki so se začeli ukvarjati z nordijsko hojo, shujšali hitreje kot tisti, ki so hodili na običajen način.

Med nordijsko hojo sicer ne pokurimo toliko kalorij kot pri drugih intenzivnih oblikah vadbe, na primer teku, a je vseeno odličen način manj intenzivne vadbe, s katerim lahko povečamo koristne učinke svojih vsakdanjih sprehodov.

Zmanjšuje bolečine v okončinah

Če pri hoji uporabljamo palice, razbremenimo spodnji del telesa, predvsem križ, kolena in kolke, saj se obremenitev razporedi po celotnem telesu. V teoriji to prispeva k zmanjšanju bolečin v hrbtenici, zlasti med hojo.

Toda ugotovitve raziskav se med seboj razlikujejo. Nekatere študije so namreč pokazale, da z nordijsko hojo lahko omilimo bolečine v križu in pritisk na kolena, druge pa, da nordijska hoja nima nič večjih koristnih učinkov kot navadna hoja.

Če vas boli v križu, kolkih ali kolenih, utegne biti nordijska hoja za vas koristna, saj se med njo obremenitev razporedi po celem telesu. Toda preden se začnete ukvarjati z njo, se raje posvetujte s svojim zdravnikom. Če bolečina vztraja kljub uporabi palic, je bolje, da prenehate.

Krepi moč mišic zgornjega dela telesa

Med nordijsko hojo se roke in noge veliko bolj aktivirajo, s čimer se izboljša naša mišična moč. Raziskave so pokazale, da se po zaslugi nordijske hoje poveča moč stiska roke in ramenskih mišic.

Moč zgornjega dela telesa, vključno z močjo stiska roke, je koristna, saj jo potrebujemo za opravljanje vsakdanjih nalog – od prenašanja težkih nakupovalnih vrečk do nalivanja vode v čajnik. Večja mišična moč je pomembna tudi zato, ker se po njeni zaslugi izognemo poškodbam, saj pomaga stabilizirati sklepe, ki so tako bolje zaščiteni med izvajanjem raznih gibov.

Krepi moč mišic jedra

Med nordijsko hojo se bolj aktivirajo tudi mišice jedra telesa (vključno s trebušnimi in hrbtnimi mišicami). Bolj ko jih uporabljamo, močnejše so, kar prispeva tudi k izboljšanju naše drže. Z večjo močjo mišic jedra se izboljšata tudi naše ravnotežje in gibalna sposobnost.

Zmanjšuje nevarnost padcev

Na žalost se s staranjem povečuje tudi nevarnost padcev med hojo. Razlog za to so predvsem upadanje mišične moči, težave z ravnotežjem in spremenjen način hoje.

Nordijska hoja je koristna, ker med njo palice zabadamo v tla in se ob tem opiramo nanje, zaradi česar lažje lovimo ravnotežje. Hkrati se v primeru zdrsa ujemamo na palice in preprečimo padec.

Ena od študij je celo pokazala, da se je pri ljudeh, ki so tri tedne vadili nordijsko hojo, izboljšala sposobnost ravnotežja tudi pri hoji brez palic. Zato ni čudno, da organizacija Public Health England priporoča nordijsko hojo za izboljšanje sposobnosti ravnotežja pri starejših ljudeh.

Izboljšuje zdravje srca in ožilja

Raziskave so pokazale, da je mogoče z nordijsko hojo v samo štirih tednih precej izboljšati srčno-žilno kondicijo. Študija, v katero so bile vključene debele ženske, pa je nakazala, da nordijska hoja pomaga uravnavati krvni tlak, a nič bolj kot običajna hoja. Hkrati se je izkazalo, da nordijska hoja pri ženskah v meni pomaga regulirati ravni krvnega sladkorja v mirovanju, s čimer pomaga tudi preprečevati diabetes in zniževati ravni holesterola v krvi.

Hodite lahko hitreje

Z nordijsko hojo lahko pridete hitreje na cilj. Neka raziskava je pokazala, da ljudje med nordijsko hojo v povprečju hodijo za 25 odstotkov hitreje kot med navadno. Še ena dobra plat hitrejše hoje je, da med njo pokurimo več kalorij. Če se boste odpravili na polurno nordijsko hojo, boste zagotovo prehodili daljšo razdaljo in pokurili več kalorij, kot bi jih z običajno hojo.

Avtorica prispevka Lindsay Bottoms je izvedenka za fiziologijo vadbe in zdravja, Univerza v Hertfordshiru.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta