Škodljive posledice sončenja: Le zdrava zagorelost je seksi

Denis Živčec Denis Živčec
21.06.2020 03:41

Roko na srce, prav zares iz mode sončenje nikoli ni šlo, kljub opozorilom zdravstvenih strokovnjakov. A če se že nastavljamo žarkom, počnimo to z veliko mero zdrave pameti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Canstockphoto

Morda vreme te dni res bolj diši po aprilu kot po plaži, a prej ali slej se boste spet znašli na ležalniku, brisači ali ležalki ter poskušali pridobiti nekaj zagorelosti. Kakorkoli se zdravstveni strokovnjaki že trudijo ljudi ozaveščati o škodljivih posledicah sončenja, zagorela polt nikoli ni prav zares šla iz mode. Roko na srce, z nekaj pigmenta smo res videti bolj zdravi, zapeljivi in žareči. A ključ je v besedi "nekaj". Pretiravanje še nikoli ni bilo dobro in to brez izjeme velja tudi za sončenje.
Celo modna industrija je nekaj časa zdravstvene delavce podpirala pri širjenju misli, da rjavo ni zdravo, a so potem kmalu spet sceno zavzele eksotične manekenke, kot je Brazilka Gisele Bundchen. A nikar zadeve ne zavijajmo v celofan. Posledice pretiranega izpostavljanja soncu so lahko tudi usodne, a sonce ima tudi zdravilno moč. Pravilna uporaba zaščite pred UV-žarki in upoštevanje preprostih varnostnih ukrepov bosta vaši koži pomagala porjaveti brez draženja in nevarnih posledic. Le upoštevati jih je treba.

Ob 11. uri greste naravnost v pečico

Opozorila glede nevarnosti sonca se vsako leto ponavljajo, a jih še zdaleč ne kaže podcenjevati. Seveda sonce kljub vsemu ni tako škodljivo, da bi se mu morali povsem izogibati. Sončenje brez posledic je mogoče, če se sončnim žarkom izpostavljamo previdno. Najpogostejša napaka je izpostavljanje soncu sredi dneva med 11. in 16. uro, ko so UV-žarki najmočnejši. Napačna je lahko tudi izbira sredstva, ki ni primerno tipu kože, ali pa uporaba zaščitnih sredstev. Poleg tega pogosto pozabimo, da ima sonce enak učinek ne glede na to, ali smo na plaži, na terasi ali pa se sprehajamo po mestnih ulicah.

Profimedia
Profimedia
Profimedia
Na NIJZ zato vsem priporočajo, da v poletnih mesecih poskrbijo za ustrezno zaščito pred soncem.
Profimedia

Naj se prvi izdelek dobro vpije

Filtri zaščitnih sredstev delujejo glede na njihovo sestavo - nekateri ostanejo na površini kože, nekatere površinski sloj kože vpije. Če zaščitno sredstvo nanesete po ličilu, to ne bo delovalo. Splošno pravilo se glasi: če želite istočasno na kožo nanesti več izdelkov, jih nanesite šele takrat, ko je koža predhodno naneseni izdelek že vpila. Najprej nanesite losjon ali prosojno in lahko kremo, počakajte nekaj minut, da koža izdelek vpije, nato nanesite UV-zaščito in kot nazadnje ličilo. Tak vrstni red koži omogoča, da povsem vpije aktivne snovi posameznega izdelka, preprečuje nabiranje odvečne kreme na koži, in kar je najpomembnejše, zagotavlja optimalni učinek vsakega posameznega izdelka.
V zadnjih letih so vse pogostejši alergije na sonce, eritemi in pordečitev kože. Zaradi različnih oblik občutljivosti za sonce trpi kar deset odstotkov prebivalstva. Simptomi so pordečitev kože in mehurčki, seveda pa je treba biti pozoren, da tega ne zamenjamo s klasičnim eritemom ali sončnimi opeklinami, ki nastanejo zaradi nepazljivega izpostavljanja močnemu soncu brez ustrezne zaščite.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta