Sončne opekline niso šala, poskrbite za opečeno kožo

Urška Kereži
18.06.2020 04:00

Kmalu bomo spet poležavali na soncu, sončni žarki pa nas bodo lovili tudi med pohajkovanji v naravi. Zato je dobro vedeti, kaj narediti, če so nas ujeli slabo pripravljene.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Zagotovo poznate občutek - za vami je prekrasen dan na plaži, vendar ste nekako pozabili na sonce. Ko se bliža večer, pa koža postaja vse bolj rdeča in razdražena. Da, staknili ste kar občutne sončne opekline. Prva poškodba kože zaradi čezmernega sončenja se namreč pokaže prav z neprijetno, bolečo opeklino. V najhujših primerih te privedejo do otekanja in mehurjev na koži ali celo simptomov gripe, kot so povišana telesna temperatura, slabost, glavobol in labo počutje. Sicer pa se navadno soočite z rdečo kožo, ki peče in se kasneje zoprno lupi.

Dobri stari jogurt

Da bi čim prej pomirili opečeno kožo, nanjo nanesite kremo ali gel za boljšo regeneracijo. To bo kožo pomirilo in jo navlažilo. Lahko pa si pomagate tudi z naravnimi pripomočki. Eden najbolj znanih je navadni jogurt, ki zmanjša bolečino in pomiri razdraženost. Jogurt nanesete na prizadete predele in počakate nekaj minut, da se strdi, nato pa ga nežno obrišete z vlažno brisačo ali sperete z vodo. Podobno pomaga tudi zeleni ali kamilični čaj, ki blažita srbečico in pomirita kožo. Prav tako si lahko pripravite kopel iz kamiličnega čaja ali ovsa, ki ga natresete v kad za pol ure in se nato potopite vanj. Oves bo prav tako pomagal pri regeneraciji, medtem ko bo kopel dodobra navlažila kožo.

Profimedia

Mastne kreme stanje le poslabšajo

Pomagajo tudi hladni obkladki, s katerimi kožo hladite takoj po opeklini. V bombažno krpo zavijte ledene kocke in z njimi hladite prizadete dele. Če je opečen večji del telesa, bosta blagodejno delovala tudi hladna prha ali hladna kopel.
Prav tako izjemno učinkovito blažilno sredstvo ob opeklinah je gel aloje vere, zdravilne rastline, ki je že dolgo poznana po blagodejnih učinkih na kožo. Lahko ga kupite v lekarni ali si pomagate kar s sokom rastline. Pridobite ga tako, da odlomite list aloje vere in počakate, da se iz njega pocedi zdravilni sok. Tega nanesete neposredno na kožo in počakate, da se vpije. Blagodejno delujejo tudi kreme z vitaminom E.
Če pri roki nimate čaja ali jogurta, pomaga tudi gorčica. To prav tako nanesete na kožo, pustite, da se osuši, in jo narahlo sperete. Izogniti pa se je treba maslu ali mastnim kremam, saj lahko stanje le poslabšajo. Enako kremam, ki vsebujejo alkohol (pozor, vsebujejo ga tudi nekateri izdelki iz aloje vere), in gelom za prhanje, ki kožo sušijo.

Mehurjev ne prebadajte

Če so se na koži pojavili mehurji, jih nikar ne predirajte. Ti se napolnijo s tkivno tekočino, imenovano serum, ki izvira pod vrhnjimi plasti kože in pomaga pri obnavljanju kože. Sčasoma namreč tkivo reabsorbira serum, oblikuje novo plast kože, medtem ko zunanja plast odpade. Če boste mehur predrli, boste prekinili normalen proces zdravljenja in hkrati povečali možnost okužbe. Če mehur kljub vsemu poči, ga sterilno povezujte, dokler se koža ne pozdravi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta