Skrb za nogomet je naša prioriteta

Aljoša Stojič Aljoša Stojič
03.05.2020 05:30

Štejemo mrtve, štejemo evre.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

Brez denarja ni muzike. Brez nogometa pa ni denarja (zlasti od televizijskih pravic), brenči Aleksander Čeferin, ki je svoje udarno stališče "bolje igrati pred praznimi tribunami kot pa sploh ne" omilil z realističnim, "da mora vsaka liga, ki se odloči za predčasen konec sezone, sestaviti seznam klubov, ki so se kvalificirali v evropska tekmovanja, in sicer do 25. maja". Predsedniku Uefe so k premisleku gotovo pomagale belgijska, nizozemska in francoska liga, ki so vse predčasno končale sezono. Nogomet skozi Čeferinove nastope samo potrjuje, da je "najpomembnejša postranska stvar na svetu". V Evropi štejemo izgube zaradi koronavirusa in izgube zaradi nogometa. Od tega, kdo od nogometašev si je zmanjšal plačo za deset ali trideset odstotkov, navijača, ki v teh dveh mesecih ni imel nič od nogometa, boli vsaj glava, če že ne kak drug organ; sploh če je vmes ostal brez službe ali pa je na čakanju na boljši (nogometni) jutri.
Ker je denar nogometni vladar, na NZS- ju intenzivno premlevajo o nadaljevanju prve lige (konec maja ali v začetku junija), na brzino pa so (verjamem sicer, da v dobri veri) že 17. aprila predčasno zaključili tekmovanja na mladinski in amaterski ravni, "zaradi zaščite zdravja akterjev". Kolikor vemo, je - glede na starost - med slovenskimi otroki daleč najmanj okuženih s koronavirusom. Če bi bila za nogometno zvezo res "poglavitnega pomena zaščita zdravja nogometašev in vseh akterjev nogometnih tekem in treningov", potem bi najprej predčasno zaključila prvoligaško prvenstvo in danes razmišljala o tem, ali naj otrokom dovolijo vsaj trenirati na zunanjih igriščih - se strinjam, da nujno "v sodelovanju s stroko (zdravstveno komisijo)". Zakaj prav otrokom? Prvič zato, ker se nogometni profesionalci čez noč ne bodo vrnili v top formo; drugič, ker so otroci najbolj (vsekakor pa bolj kot odrasli) odporni zoper novi koronavirus. Podobno logično bi bilo, da bi prej kot so zagnali velike prodajalne (kjer imajo trgovke maske pod nosom, kupci pa na čelu) nadzorovano odprli vrtce in šole. Kot bi se mi zdelo logično, če bi vrtce in šole za dva ali tri tedne zaprli že konec januarja in februarja, ko je gripa (pre)mnoge razrede (oddelke) popolnoma zdesetkala. Ampak gripa ne šteje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta