Sveže iz narave na mizo: Izkoristimo vse, kar narava v tem času ponuja

Zora Štok Zora Štok
28.08.2022 04:45

Jajčevci in bučke imajo eno od glavnih vlog. Tudi razne vrste buč že zorijo, kumare kar čakajo, da jih uporabimo, koleraba, korenje, stebelna zelena, feferoni, paprika in paradižnik se nam ponujajo na vsakem koraku.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sveža zelenjava kar kliče po tem, da si jo privoščimo.
Profimedia

Še manj kot mesec dni in poletje se bo, vsaj koledarsko, poslovilo. Pisane poletne barve bodo počasi začele nadomeščati tople rjavo rumene barve zgodnje jeseni, a njive in vrtovi ter posledično stojnice bodo še vedno polni sezonske zelenjave in sadja. Pozno poletje in zgodnja jesen prineseta tudi misli na ozimnico, čeprav so police že polne nekaterih shrankov. Predvsem sokov, marmelad, nekaterih kompotov, vloženih feferonov, stročjega fižola, jajčevcev in bučk. Toda ob koncu poletja je še vedno čas, ko velja v največji meri izrabiti vse, kar narava v tem času ponuja. Torej sveže z vrta, njive ali stojnice na tržnici, pa tudi v supermarketih je zdaj na voljo veliko sezonskih pridelkov.

Težko je reči, katera zelenjava zdaj kraljuje, a jajčevci in bučke imajo eno od glavnih vlog. Tudi razne vrste buč že zorijo, kumare kar čakajo, da jih uporabimo, koleraba, korenje, stebelna zelena, feferoni, paprika in paradižnik se nam ponujajo na vsakem koraku. Včasih se je kar težko odločiti, kaj izbrati in kako vse to bogastvo narave spremeniti v okusno jed. Pa poskusimo s paprikami. Rumenih in zelenih je zdaj veliko, polnjene z mletim mesom in rižem ter skuhane v paradižnikovi omaki so pogosta poletna jed. Kaj pa, če bi paprike nadevali z zelenjavo? V toplih dneh, kot nam jih pozno poletje ponuja, bodo izvrsten nadomestek običajnim polnjenim paprikam. Namesto riža lahko uporabimo kuskus, lečo ali bulgur, če želimo bolj izdaten obrok. A tudi na kocke narezana zelenjava z dodatkom svežih zelišč in začimbnic, ki se zdaj bohotijo po vrtovih, bo razveselila dobrojedce. Paprike lahko prerežemo po dolgem ali odstranimo le vrhnji del s pecljem, kakor nam je ljubše, odstranimo semenje, potem pa jih nadevamo. Uporabimo na kocke narezano kolerabo, korenje, bučke, meso muškatne buče, koščke pora in kak paradižnik ali nekaj žlic paradižnikove mezge, kar bo nadevu dodalo sočnost. Vse to na hitro prepražimo na čebuli, ki smo jo nekoliko popekli na olivnem olju, potem pa dodamo različna sesekljana zelišča, solimo, popramo in dodamo še kakšno začimbo po lastnem okusu, premešamo, nadevamo paprike, jih potresemo z naribanim sirom in spečemo v pečici. Seveda lahko tudi tej kombinaciji dodamo meso, a bo tudi brezmesna varianta z okusom prijetno presenetila še tako zagrizene mesojedce. Navsezadnje pa je tako pripravljena polnjena paprika lahko tudi odlična priloga sočnemu zrezku ali drugemu kosu pečenega mesa.

Kaj, če bi za spremembo paprike nadevali z zelenjavo? 
Profimedia

Vsestransko uporabni jajčevci

Na podoben način - uporabimo pač tisto, kar imamo pri roki - lahko nadevamo tudi kolerabo in večje bučke ter paradižnike. Pa seveda jajčevce. Ti so tako in tako vsestransko uporabni. Lahko jih uporabimo za odlične zelenjavne polpete, jih paniramo in ocvremo. Če drobtinam dodamo nekaj parmezana in črnega sezama, bodo še bolj okusni. Lahko pa med dve plasti rezin jajčevca nadrobimo feta sir ali položimo tanko rezino kakšnega drugega sira, potresemo s sušenimi zelišči, dobro stisnemo in šele potem paniramo in ocvremo. S kakšno zelenjavno omako ali zgolj s paradižnikovo in s skledo pisane sveže solate imamo odličen poznopoletni obrok. Jajčevce lahko tudi izdolbemo in jih nadevamo z različnimi kombinacijami zelenjave, mesa in začimb. Seveda za nadev uporabimo tudi izdolbeno meso jajčevca, izdolbene polovice pa pred polnjenjem nekoliko pokuhamo v vodi ali jih 10 do 15 minut prazne pečemo v pečici ali ponvi. Če se nekoliko poigramo z okusi, velja omeniti cimet kot eno od začimb, ki jo polnjenim jajčevcem dodajajo v Turčiji in Iranu. Tudi če je v zelenjavi, ki jo uporabimo za nadev, dodano meso, bo cimet okus jedi naredil prav izjemen, le s količino ne pretiravajmo, vsaj prvič ne.

Ocvrti jajčevci so osnovna sestavina še ene priljubljene jedi, ki izvira iz Grčije, pripravljajo pa jo tudi v Makedoniji in ponekod v Srbiji. Musaka. Nadev je iz mletega mesa in začimb, namesto krompirja kot najbolj pogoste sestavine za musako pa uporabimo plasti ocvrtih jajčevcev. Že res, da je dela veliko, a okusi, ki se potem razvijejo in razveselijo brbončice, so vredni napora. Manj truda pa terjajo jajčevci kot priloga jedem z žara. Neolupljene jajčevce narežemo na kocke ali debelejše trakove, jih hrustljavo opečemo na olju, dodamo žličko ali dve sojine omake in nekaj kapljic kisa. Umaknemo z ognja in še mlačne pečene kocke prelijemo z mešanico olja, limoninega soka, soli, popra in sesekljanega peteršilja.

Profimedia

S testeninami in polento

A ker vse dni ne moremo jesti zgolj zelenjave, si kdaj pa kdaj omislimo tudi testenine. Poleti se seveda izognemo težkim omakam, za mesne omake in tiste z dodatkom smetane bo dovolj časa v hladnih jesenskih in zimskih dneh. Čeprav je enostavna, bo jed iz testenin in paradižnika kot osnovnih sestavin pravšnja za kak poletni popoldan. Testenine skuhamo na tri četrt in jih dobro odcedimo. V ponvi na olivnem olju prepražimo na manjše kose narezan paradižnik, lahko dodamo tudi na kocke narezano bučko. Začinimo z baziliko ali rožmarinom, lahko tudi z origanom. Zalijemo z malo vode, v kateri so se kuhale testenine, šele potem solimo in popramo. V omako dodamo testenine in vse skupaj premešamo, potem pa stresemo v namaščen pekač, potresemo z naribanim sirom ali na koščke narezano mocarelo in 15 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj. Uporabimo lahko špagete, svedre, polžke, široke rezance, kar si zaželimo.

Hruške, jabolka, breskve in slive so znanilke poznega poletja in zgodnje jeseni. Jejmo sveže in si jih na različne načine shranimo za zimo.
Profimedia

Na podoben način lahko pripravimo tudi njoke ali pa skuhamo polento (vodi, v kateri jo kuhamo, dodamo malo suhega česna in origana, v še mlačno polento pa vmešamo nadrobljen svež sir ali nariban trdi sir), jo zlijemo na ravno površino in narežemo na trakove (lahko pa tudi oblikujemo majhne žličnike), naložimo v pekač ter prelijemo z veliko paradižnikove ali zelenjavne omake. Po vrhu naložimo sir (mocarela, gavda, parmezan ...) in 15 do 20 minut pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj. Če obrok pripravljamo s testeninami ali polento, pripravimo več omake, da jed ne bo preveč suha.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta