Vročina nam res udari v glavo, njen vpliv na duševno zdravje je nesporen

NR
24.07.2022 04:46

Ko vremenske razmere presežejo zgornjih pet odstotkov običajne temperature, več ljudi poišče pomoč v bolnišnici.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z leti bo še bolj vroče.
Profimedia

Vročinski valovi, ki so to poletje stalnica, močno vplivajo na naše telesno in duševno zdravje. Zdravniki se jih običajno bojijo, saj se urgence takrat hitro napolnijo z bolniki, ki so dehidrirani, omotični in v deliriju. Nedavne študije, ki jih navaja spletni portala The Conversation, kažejo vsaj desetodstotno povečanje obiskov bolnišnične urgence v dneh, ko vremenske razmere presežejo zgornjih pet odstotkov običajne temperature na določeni lokaciji.

Visoke temperature lahko okrepijo simptome pri ljudeh z duševnimi težavami. Vročinski valovi - kot tudi drugi vremenski dogodki, kot so poplave in požari - so povezani z okrepljenimi simptomi depresije pri ljudeh, ki so že dalj časa depresivni, in s spodbujanjem simptomov tesnobe pri ljudeh z generalizirano anksiozno motnjo, pri kateri so ljudje večino časa tesnobni.

Poznamo tudi povezavo med visokimi temperaturami in samomori ali poskusi samomora. In, grobo rečeno, za vsako stopinjo Celzija višjo mesečno povprečno temperaturo se število smrti zaradi poslabšanja duševnega zdravja poveča za 2,2 odstotka. Tudi povečanje relativne vlažnosti povzroča več samomorov.

Vlažnost in temperatura - obe se spreminjata zaradi podnebnih sprememb, ki jih povzroča človek - sta vzročno povezani s porastom maničnih stanj pri ljudeh z bipolarno motnjo, kar lahko povzroči veliko škodo in vodi v hospitalizacijo zaradi psihoze in misli o samomoru.

Skrb vzbuja tudi, da se lahko učinkovitost zdravil, potrebnih za zdravljenje psihiatričnih bolezni, zmanjša zaradi vročine. Vemo, da mnoga zdravila povečajo tveganje za smrt prav v času vročine, na primer antipsihotiki, ki lahko zavirajo žejo, zaradi česar ljudje dehidrirajo. Nekatera zdravila bodo delovala drugače glede na telesno temperaturo in stopnjo dehidracije, na primer litij, zelo močan in pogosto uporabljen stabilizator razpoloženja, ki se predpisuje ljudem z bipolarno motnjo.

Toplota lahko vpliva tudi na duševno zdravje ter sposobnost razmišljanja in razuma ljudi, ki nimajo duševnih motenj. Raziskave kažejo, da so področja možganov, odgovorna za oblikovanje in reševanje kompleksnih kognitivnih nalog, prizadeta zaradi vročine.

Vroči dnevi povečajo tesnobo.
Profimedia

Študija študentov v Bostonu je pokazala, da so tisti, ki so bili med vročinskim valom v sobah brez klimatske naprave, dosegli pri kognitivnih testih za 13 odstotkov slabše rezultate kot njihovi vrstniki in so imeli za 13 odstotkov počasnejši reakcijski čas. Ko ljudje zaradi vročine ne razmišljajo jasno, je večja verjetnost, da bodo razočarani, to pa lahko vodi v agresijo. Imamo trdne dokaze, ki povezujejo izjemno vročino s porastom nasilja in kriminala. Že samo za eno ali dve stopinji Celzija višja temperatura lahko povzroči tri- do petodstotno povečanje števila napadov.

Ocenjujejo, da bi do leta 2090 podnebne spremembe po svetu povzročile do petodstotno povečanje vseh kategorij kriminala. Razlogi za to so kompleksno medsebojno delovanje psiholoških, socialnih in bioloških dejavnikov. Visoke temperature na primer vplivajo na možgansko kemikalijo, imenovano serotonin, ki med drugim nadzoruje raven agresije.

Vroči dnevi lahko še okrepijo ekološko tesnobo. V Združenem kraljestvu je 60 odstotkov anketiranih mladih izjavilo, da so zelo zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb. Več kot 45 odstotkov vprašanih je izjavilo, da občutki o podnebju vplivajo na njihovo vsakdanje življenje.

Še vedno ne razumemo vsega o kompleksnem medsebojnem delovanju in povratnih zankah med podnebnimi spremembami in duševnim zdravjem - veliko je neznanega prav o učinkih vročinskih valov. Vemo pa, da igramo nevarno igro sami s seboj in s planetom. Vročinski valovi in ​​učinki, ki jih imajo na naše duševno zdravje, so pomembni opomniki, da je najboljše, kar lahko naredimo, da pomagamo sebi in prihodnjim generacijam ter ukrepamo proti podnebnim spremembam.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta