(30 LET SLOVENIJE) Razmisleki mladih ob obletnici njihove države. Tistih najmanj slišanih. Ki vpijejo, pa jih ne slišimo

Rok Kajzer Rok Kajzer
26.06.2021 04:40
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Povsem odkriti bomo in nič kaj skromni - ob obletnicah pomembnih dogodkov znamo narediti dobre in odmevne priloge, besedo da(je)mo relevantnim sogovornikom in ključnim akterjem, v sodelovanju z zgodovinsko stroko ustvarimo nepristranske prispevke o pomembnem dogodku oziroma dogodkih, ki jih označujemo. Enaki načrti so bili tudi ob letošnji obletnici osamosvojitve oziroma razglasitvi neodvisnosti. Teža je bila še toliko večja, saj ne gre kar za eno obletnico, ampak - trideseto. Kaj vse vključiti v posebno prilogo, komu dati besedo, morda celo tistim, ki so za rešetkami zaradi gospodarskega kriminala? Dilem, vprašanj in razmislekov je bilo veliko, a jih je bilo preprosto presekati. Ker če je komu, je ta država namenjena mladim. Njihovi prihodnosti.

Sašo Bizjak

Kaj lahko novega - morda v opravičilo - povedo tisti, ki so, prosto po Praslovanu, zajebali vse, kar se je zajebat' dalo? (naj svetle izjeme oprostijo). Dati besedo ljudem, ki državo vidijo kot svoj bankomat, ki so brezsramno izkoriščali vse, kar se je izkoristiti dalo, da bi napolnili svoje žepe, malhe svojih "poslovnih" partnerjev ali trezorje stricev iz tujine? Ki jim ni mar za domovino. Ki to državo zastrupljajo z delitvami, omejevanjem medijske svobode, ki, da ne dolgovezimo, pod plaščem domoljubja uporabljajo komunistične metode, da bi njihova partija obvladovala vse? Ali celo tistim, ki še niso spoznali, da je, ne glede na večne zasluge, čas za dokončno upokojitev, ne pa za prevzemanje državnih ustanov ali famoznih koordinacij? Morda celo politikom tiste danes že neobstoječe velike stranke, ki so državo "nastavili" tako, da je bilo vse, kar ne bi smelo biti izvedeno, bilo izvedljivo? Ne. Če si je kdo zaslužil besedo, so ob tem velikem prazniku to le tisti, ki so takoj po razglasitvi neodvisnosti dali vse na oltar domovine, tudi svoje življenje. Ki so in imajo domovino neizmerno radi. Ki bi jo radi videli kot uspešno, demokratično, napredno in bogato. Zaradi česar so zgrabili za orožje ali jo po svojih močeh pred in po dnevu D ustvarjali na druge načine. Brez razmislekov, kako do moči in denarja. Iskreno. Njim smo v preteklih dneh odprli prostor, drugim ne.

Zato ni bila težka odločitev, da odpremo še en, prevečkrat pozabljen prostor. Prostor tistih najmanj slišanih. Ki vpijejo, pa jih ne slišimo. Ki niso pokvarjeni, pa jih svet odraslih nenehno odriva in zastruplja. Prostor smo dali osnovnošolcem, dijakom in študentom. Mladim. Naši prihodnosti. Preberite njihove razmisleke ob 30-letnici njihove države. Nekoč se je reklo, da se narodu, ki ima takšno mladino, ni treba bati za svojo prihodnost. Naj je ta izrek še tako izrabljen, propagandističen in iz nekih drugih, zaprašenih časov, v celoti drži. Samo prihodnost jim je treba vrniti.

Razmisleki mladih:

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.