(INTERVJU) Generalna direktorica Tatjana Bobnar: Policija je prepovedan sad za katerokoli politično opcijo

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
07.03.2020 07:04

“Slovenska policija je urejen sistem,” poudarja generalna direktorica policije in vztraja pri javnem pozivu, naj politične kampanje potekajo z argumenti, ne pa z izmišljenimi in lažnimi zgodbami o policiji, ki naj bi vohunila za politiki

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Kako dolgo, mislite, boste še na čelu slovenske policije?
"Generalnega direktorja policije imenuje in razrešuje vlada na predlog ministra. V tem je odgovor na to vaše vprašanje. Vse dokler sem še generalna direktorica policije, pa bom s polno odgovornostjo vodila policijo in s svojim delom ves čas sporočala to, kar sem v enem letu in pol vodenja slovenske policije - da je naš osnovni aksiom, naš osnovni postulat učinkovito, zakonito delo ter predvsem spoštovanje človekovih pravic in da drug v drugem ter v osebi, ki jo imamo v postopku, vidimo človeka. Pred letom dni sem rekla, da nisem prišla sedet na ta stol, da bi ga grela. In tega v letu in pol zagotovo nisem počela."
Notranje ministrstvo glede na koalicijsko pogodbo sodi v kvoto SDS. Pred dobrima dvema tednoma ste z enim od njihovih poslancev, Žanom Mahničem, bili javno bitko zaradi nadzora Komisije za nadzor nad varnostnimi in obveščevalnimi službami (Knovs) na policiji.
"Gospod Mahnič je prišel s pooblaščeno skupino Knovsa izvajat nadzor na podlagi zakona o parlamentarnem nazoru na kriminalistično policijo in nacionalni preiskovalni urad. V zvezi s tem mi je izročil ustrezen dokument, odredbo. Takoj na začetku sem jasno povedala, da slovenska policija spoštuje parlamentarni nadzor. Smo državni organ, ki je pravzaprav najbolj nadziran v tej državi, tako s strani civilne družbe, tudi medijev, kot državnih tožilcev, preiskovalnih sodnikov, in seveda je tudi parlamentarni nadzor tisti, ki bdi nad ustavnostjo in zakonitostjo izvajanja prikritih preiskovalnih ukrepov s strani policije."

Tatjana Bobnar.
Robert Balen
Tatjana Bobnar.
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta