(INTERVJU) Matevž Grilc: Za manjšino je smrtno nevarno, da ljudje hočejo le svoj mir

Darka Zvonar Predan Darka Zvonar Predan
07.09.2019 06:33

Upokojeni odvetnik iz Celovca sodi med najmarkantnejše osebnosti slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vincenc Gotthardt

Pred 40 leti je v Celovcu ustanovil svojo odvetniško pisarno, ki se danes imenuje Grilc Vouk Škof. Med letoma 1976 in 1995 ter 2005 in 2009 je predsedoval Narodnemu svetu koroških Slovencev (NSKS), krovni organizaciji katoliško usmerjenega dela narodne skupnosti. Zdaj podpira novo civilno pobudo koroških Slovencev SKUP, katere motor je njegov zet, odvetnik Rudi Vouk.
Povejte kaj o svojem otroštvu, kako vas je oblikovalo?
"Sem sin majhnega kmeta izpod Pece, najmlajši med osmimi otroki, kar je bila zame gotovo prednost. Predniki izhajajo iz obmejnih krajev, tudi iz Črne. Mama je bila rojena v Vzhodni Nemčiji, v slovenski knapovski družini. V šolo ni hodila, znala je malo brati, pisati ne. Pri meni se je zapletlo že z rojstnim dnem, kaplan je določil, da sem rojen 21. septembra, ne nekaterih dokumentih piše 6., na koncu je obveljal 7. september. V ljudsko šolo sem hodil v bližnjih Libučah pri Pliberku, te šole ni več, ukinili so jo zaradi premajhnega števila otrok, takrat pa nas je bilo še veliko. Ker so me poslali v šolo prezgodaj, na meji šestega leta, se je pokazalo, da še nisem dovolj zrel - in sem moral domov. Bil sem užaljen, ker sem rad hodil v šolo, a leto navrh se je vse uredilo."
Se iz tistih časov spominjate kakšnih konfliktov med slovensko in nemško govorečimi?
"Seveda se. To je bil v Avstriji še čas obveznega dvojezičnega šolstva. Od doma nismo znali nemško, le kdo bi nas naučil, v šoli smo se, vsaj zase lahko to rečem, jezika hitro naučili, učitelji pa so nam začeli prigovarjati, naj se učimo samo nemško. To je bil čas organiziranja šolskih štrajkov, po sprejetju avstrijske državne pogodbe, v letih 1956, 1957 je namreč spet oživela skrajna desničarska organizacija Heimatdienst s svojimi težnjami po etnično čisti Koroški - in njena prva zahteva je bila, da se odpravi obvezno dvojezično šolstvo. Sam sem takrat, leta 1957, desetleten, že šel v slovensko gimnazijo v Celovec. Za to je bil zaslužen kaplan iz Pliberka, ki je moji mami vztrajno prigovarjal, da me mora poslati v slovensko gimnazijo. Od doma nisem hotel za nobeno ceno, a so doma za čuda vztrajali. Tako sem se, še otrok, znašel v Celovcu. Stanoval sem v dijaškem domu Mohorjeve in enkrat na mesec, če sem imel srečo, šel domov."

Vincenc Gotthardt
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta