Mesto predsednika je postalo le še ena blagovna znamka

Kristina Božič
10.11.2018 05:52

Eric L. Santner, ameriški filozof, ki je novembra predaval v ljubljanski Moderni galeriji, o egoističnem individualizmu, ki se zahteva, če želi posameznik postati del sodobne družbe, in o filozofiji Trumpa.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V svoji predstavitvi ste omenili misel, da je lahko škandal povod za razmišljanje. Danes smo soočeni s številnimi političnimi škandali ali škandaloznimi idejami. Kako se počutite v tem okolju in ali to pomaga misliti?
"Veliko mojega dela se je naslanjalo na teorije performativnosti. Performativna moč jezika pomeni, da lahko beseda sama po sebi vzpostavi nekaj novega. Ima moč stvaritelja. Jonathan Lear piše o moči besede sreča pri Aristotelu. Z njo Aristotel ni le prepoznal, da je sreča to, za kar gre pri polnem življenju človeka, ampak je srečo vzpostavil kot merilo, po katerem sodimo, ali človek živi polno življenje. Aristotel ni le opisoval, ampak je ujel moč performativnosti: posledično smo postali aristotelska družba.
Danes me skrbi, ali ni performativna moč postala prevladujoča. Med predsedovanjem Georgea W. Busha je predstavnik administracije dejal: 'Mi nismo administracija, ki temelji na resničnosti, saj se nanjo ne le odzivamo, ampak resničnost ustvarjamo.' Dobili smo izraz 'dejstva na terenu' – in ta dejstva je ustvarjala ameriška vlada. V dobi Donalda Trumpa je iz tega nastala distopična nočna mora. Kot da so si politiki filozofsko analizo performativnosti prisvojili in je to zdaj način vladanja. To je skrb zbujajoče.
A to ne pomeni, da bi morali z analizami teh procesov odnehati. Sedaj so nam na očeh v vsej svoji goloti. Postavlja se vprašanje, zakaj še vedno delujejo, četudi so razkriti. Trump pove nekaj, kot da je dejstvo, in četudi vsi vemo, da ni tako, mu ljudje ploskajo in pritrjujejo. Je s tem vzpostavil novo resnico? Kaj je naredil? V čem je sila njegove privlačnosti?"

Robert Balen
Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta