Mobilna aplikacija #Ostanizdrav: Izgubili smo občutek za skupno varovanje

Andreja Kutin Lednik
15.08.2020 04:50

Pretekle študije so kazale, da je aplikacija učinkovita šele takrat, ko si jo naloži približno 60 odstotkov uporabnikov mobilnih telefonov, iz novejših pa sledi, da je vsaj delni učinek že pri 10 do 15 odstotkih.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Markus Winkler

Sicer z nekaj zamude, a vendarle - z 19. avgustom bo pričela delovati covid aplikacija. Tiste, ki bodo aplikacijo naložili, bo telefon opozarjal na morebitne stike z okuženimi s koronavirusom. Zadeva je precej enostavna - ko bo okuženi prejel pozitivni rezultat testa, bo vse, ki so se mu približali v zadnjem času, aplikacija obvestila, da so se znašli v bližini kužnega človeka. Vse anonimno, zatrjujejo snovalci projekta in minister za javno upravo Boštjan Koritnik. Aplikacija namreč nima namena slediti uporabnikom, niti ne bo zbirala osebnih podatkov uporabnikov, telefoni pa bodo komunicirali preko šifer. Uporaba bo prostovoljna.
Dilem je seveda mnogo in so raznotere, darovati podatke o svojih poteh ali ne, zaupati aplikaciji, da res ne zajema osebnih podatkov, ali ne. Kljub razlagam, da gre za veliko pomoč pri obvladovanju epidemije in da je ta pomoč namenjena lastni zaščiti pa tudi epidemiologom, ki sedaj iščejo kontakte "peš": s poizvedovanjem, vrtenjem telefonskih številk, zasliševanjem okuženih, je dvomov precej, a v tujini se kaže, da dileme o varovanju zasebnosti k pomanjkljivi uporabi prispevajo manj kot preprosta ignoranca in brezbrižnost. V večini primerov ljudje za aplikacijo ne vedo ali pa se počutijo dovolj varne in menijo, da aplikacije ne potrebujejo. Dokler je žarišč malo in so razmeroma omejena, še gre, a kaj, če virus znova uide izpod nadzora?

Nič se nam ne more zgoditi!

UKC Maribor sodeluje pri uveljavljanju sodobnih tehnologij, ki so danes v pomoč na številnih področjih, največkrat za spremljanje bolnikov s kroničnimi boleznimi ali spremljanje okrevanja bolnikov z rakom. Tako imenovana telemedicina ima svetlo prihodnost in z njo tudi bolniki, ki so s pomočjo tehnologij lahko pogosteje in hitreje v stiku z zdravniki, skrajša se tudi čas, ki ga bolniki preživijo v čakalnicah, napoveduje Vojko Flis, direktor UKC Maribor. Po svetu se telemedicina izkazuje za zelo uspešno, a obstaja razlika med voljnostjo deljenja osebnih podatkov pri bolnikih s kronično boleznijo in zdravih ljudeh, ki bi morebiti lahko staknili okužbo.

Ciril Horjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta