(O knjigi) Peter Krečič: Plečnik

Zvezdana Bercko Zvezdana Bercko
02.02.2019 01:48

Avtor najnovejše biografije o Plečniku si je dovolil nekoliko globlji vpogled tudi v arhitektovo zasebno življenje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Delo je izjemno izčrpna in poljudno pisana biografija Jožeta Plečnika, arhitekta, ki ga avtor dr. Peter Krečič, umetnostni zgodovinar in likovni kritik, preučuje že desetletja. V knjigi s podnaslovom Živeti za popolnost spremlja Plečnika tako osebnostno kot po umetniški strani, od njegove zgodnje mladosti, očetove mizarske delavnice preko šolanja v Gradcu do preboja v šolo znamenitega arhitekta Otta Wagnerja na Dunaju, kjer malo pred koncem 19. stoletja sledijo njegov hitri vzpon na vrh umetniškega prizorišča, nato umetnostna preobrazba med potovanjem po Italiji in desetletje najvidnejšega ustvarjalnega vzpona. Kritika cerkve z najvišjih oblastnih vrhov ga prežene v Prago, kjer se desetletje ukvarja pretežno s poučevanjem na umetnoobrtni šoli. Po prvi svetovni vojni se mu razprejo nova ustvarjalna obzorja najprej z delom za predsednika Češkoslovaške republike Tomaša Masaryka, po drugi svetovni vojni se mu z imenovanjem za profesorja na ljubljanski univerzi izpolni želja po življenju in delu v domovini.

Dr. Peter Krečič: "Zakaj bi si postavili zadnjo mejo s Plečnikom? V današnjih časih predvsem pogrešam ambicije zlasti državnih oblasti, da se izkažejo z arhitekturo ali sploh s kakšnim opaznim umetniškim dejanjem."
Robert Balen
Beletrina
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta