(PEKRSKI DOGODKI, 30 LET) Dan, ko je prvič zasmrdelo po vojni

Vojislav Bercko Vojislav Bercko
22.05.2021 05:00
Bil je sončni majski četrtek, 23. v mesecu. Pisalo se je leto 1991, v Pekrah pri Mariboru in na Igu pri Ljubljani sta se po plebiscitu o osamosvojitvi Slovenije izpred petih mesecev ter po vseh političnih potezah, ki so kazale, da bo Slovenija dober mesec kasneje zapustila nekdanjo skupno domovino, Socialistično federativno republiko Jugoslavijo, usposabljali prvi generaciji nabornikov Teritorialne obrambe Slovenije, zametka Slovenske vojske.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pekre, 23. maj 1991
Boris Vugrinec

Večina nabornikov je v skladu s tedanjo jugoslovansko zvezno zakonodajo še vedno odhajala na služenje vojaškega roka širom po SFRJ; in jasno je bilo, da Jugoslovanska ljudska armada, kot se je vojska tedaj še imenovala, slovenskega soliranja ne bo gledala mirno. Zato so se tistega 23. maja 1991 zgodili pekrski dogodki: obkolitev 710. učnega centra TO v Pekrah, grožnje z orožjem, nočna ugrabitev poveljnika vzhodnoštajerskih teritorialcev Vladimirja Miloševiča v stavbi mestne občine Maribor, prva smrt v prizadevanjih za neodvisnost Slovenije, ko je 24. maja oklepnik JLA pred vojašnico v središču Maribora povozil Josefa Šimčika ...

Pekre, 23. maj 1991: obkolitev učnega centra slovenske TO 
Boris Vugrinec
Boris Vugrinec
Danilo Škofič

Zgodovinskih interpretacij dogodkov je skoraj toliko, kot je bilo neposrednih udeležencev. O tem je bilo napisanih nešteto zbornikov, bolj ali manj strokovnih člankov, omenjajo se v številnih knjigah. Novinarji Večera smo bili seveda zraven, ves čas in povsod, kjer se je kaj dogajalo. Kot novinarji številnih drugih medijskih hiš, toda seveda so bili v prvi vrsti vojaki (na obeh straneh) in politiki. In predvsem, to si upamo trditi, so bili v prvi vrsti ljudje, civilisti, ki so s svojim uporom na ulicah pokazali JLA, da so odločno za slovensko samostojnost. Najverjetneje je prav odločnost ljudstva tedaj preprečila vojski, da se je vse skupaj razpletlo manj krvavo, kot bi se - glede na izkušnje iz sosednje Hrvaške - lahko.

Danilo Škofič
Danilo Škofič
Danilo Škofič

Na teh straneh ne želimo pisati zgodovine, to naj počno tisti, ki imajo dostop do vseh arhivov in so za to usposobljeni, zbrali pa smo pričevanja mnogih tistih, ki so bili na slovenski strani v pekrskih dogodkih najbolj usodno udeleženi.

Naslovnica Večera
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.