(PEKRSKI DOGODKI, 30 LET) "Učinkovitost dela v Mariboru je bila predvsem posledica tega, da je vsak opravljal svojo vlogo"

Zora Štok Zora Štok
22.05.2021 05:00
Silvo Komar je bil v času pekrskih dogodkov vodja takratne Varnostno-obveščevalne službe v Mariboru.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Silvo Komar
Andrej Petelinšek

Kaj menite, zakaj je JLA izbrala prav Maribor za preizkušanje volje ljudi v državi, ki je že stopala na pot samostojnosti?

"Pekre so bile šele posledica dogajanja v Mariboru. Takratna jugoslovanska oblast je ocenila, da bi lahko destabilizirali razmere v Sloveniji, če bi se zgodil socialni pretres. In Maribor kot takrat socialno zelo občutljivo mesto je doživljalo socialne tenzije, dogajali so se štrajki, in vojska je ocenjevala, da bi bilo najbolj učinkovito, če se oblast v Sloveniji zamenja zaradi nasprotovanja domačih ljudi. Tu je bil po njihovem mnenju Maribor idealno mesto, ampak vse njihove ocene so temeljile na nepravih osnovah. Naša služba je takrat spremljala dogajanje in smo videli, da se vojaška varnostna služba vmešava in skuša zlorabiti socialno stisko ljudi. Ampak ljudje tega niso sprejeli, zgodilo se je obratno, zgodil se je civilnodružbeni upor zoper nasilje, nedemokratično poseganje v slovenske razmere. Posledica vsega tega so bili dogodki v Pekrah, vojska je slabo ocenila stanje, mislili so, da bodo lahko na silo rešili zadeve, in potem se je zgodil dokončen poraz te politike."

Kako je naša takratna oblast v Ljubljani gledala na dogajanje v Mariboru? So upoštevali spoznanja, informacije, ki so jih dobivali od vas, ali so bile morda želje po drugačnem ravnanju?

"Na začetku so bili v Ljubljani prepričani, da bodo lahko z usmeritvami iz Ljubljane odrejali, kako ravnati. Ko sem prevzel koordinacijo vseh struktur v Mariboru, sem postavil le eno zahtevo - pustite nas, da sami odločamo in sprejemamo ukrepe, ker to, kar dobivamo od vas, je kontraproduktivno."

Kaj pa sodelovanje z občinskim vodstvom?

"Učinkovitost dela v Mariboru je bila predvsem posledica tega, da je vsak opravljal svojo vlogo. Nismo posegali drug drugemu v pristojnosti, nismo se šli prestiža, ampak smo spoštljivo opravljali naloge, za katere smo bili po ustavi pristojni."

Ugrabitev Miloševiča?

"Ko sem prebral Premike (knjigo Janeza Janše, op. p.), sem izvedel, da je informacijo o ugrabitvi posredoval Janšev Vomo oziroma Varnostno-obveščevalna služba ministrstva za obrambo. Naj povem, da je informacijo o nameravani ugrabitvi prestregla naša služba. Takrat sem šel na občino, kjer je potekal sestanek, na katerem je bil prisoten tudi Miran Bogataj z ministrstva za obrambo, pa tudi sam Miloševič in politično vodstvo Maribora, in sem povedal, kaj se bo zgodilo. Potem sem se vrnil v svojo službo in zgodilo se je, kar se je. Vojska je takrat naredila veliko neumnost, to je bil dokaz, da sploh niso razumeli političnega dogajanja v Sloveniji. In da sploh niso razumeli, da družbenih procesov ne moreš ustaviti z vojsko. Ne gre. Ampak oni so tako ravnali."

Kako iz današnje perspektive, glede na vaš tedanji položaj, ocenjujete pekrske dogodke in kasnejše dogajanje?

"Pekrski dogodki so takrat za vse strukture, ki so sodelovale pri varovanju poti v samostojno Slovenijo, dvignili na takšno raven, da smo bili po tem, ko so se začeli razvijati resnejši posegi JLA in ključni dogodki za osamosvojitev, povsem pripravljeni. Bili smo korak pred vojsko, bili smo tudi že zelo usklajeni pri delovanju.

Iz današnje perspektive pa - ponosni smo lahko na pot v osamosvojitev, kar se je kasneje dogajalo, pa me globoko žalosti. Ko vidim, kam gre in kakšna je postala ta država. Takrat smo šli v osamosvojitev, da bi živeli bolj demokratično, socialno pravično, da bi živeli v okviru svojih možnosti. Če pa vidite, kakšna je zdaj država, od tega ni veliko ostalo. Predvsem pa zadnji dogodki in kaj se dogaja s tistimi, ki širijo resnično besedo, pa kar se dogaja v parlamentu, to gotovo ni tisto, kar smo si želeli postati."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.