Pivo spredaj, klobase zadaj

Tako nekako je bila opisana funkcija slovenskega spomenika Trumpu, vsaj ob napovedanem svečanem odkritju. Namesto kolosalnega zafrkavanja smo dobili tisto, kar smo realno lahko tudi pričakovali: nepojmljivo - vsaj v javnem prostoru - obscenost in vulgarnost analno-urinarnega trakta.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Konec koncev naj vse to priča o družbi, v kateri so umetniški preboji nenehno v znamenju dvoma in finančne negotovosti. Morda je to res tista vrsta "umetnosti", ki je razumljiva, naša/domača in sprejemljiva za estete tipa Alojza Kovšce, tistega, ki se je tako ostro odzval ob Prešernovi nagrajenki.
Medtem je Trump na letni skupščini OZN tekoče prebral svoj do zdaj najbolj odvraten govor, ki mu ga je očitno napisala kar Alt Right: občinstvo ga je poslušalo ledeno mirno. Spomnimo se, da je občinstvo lani njegovo improvizirano blebetanje s samohvalo sprejelo z gromkim smehom. Trump sporoča, da svet ne sme biti globalen, ampak domoljuben; amazonski gozdovi naj torej gorijo v nedogled, ampak samo do meje s sosednjimi državami (enako velja za dim), ZDA naj pošljejo vojsko, da bo pomagala Savdski Arabiji, ki bombardira neko drugo državo ter sproža zgražanje svetovne javnosti, tem bolj, ker v tej državi nepredstavljivo veliko otrok umre zaradi lakote. Pri tej stvari je ključno ameriško domoljubno vprašanje očitno savdskoarabska nafta. Večja država, večje domoljubje? Ali globalno kolonialno domoljubje, razpršeno med največje domoljube? Slika je tako mračna, da zamrači tudi razum.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta