(POGLED IZ PENZIONA) Kaj nas lahko rešuje?

Najti bo treba pravilne odločitve, pa se to mnogokrat, tako pri nas kot po svetu, ne zgodi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žrtev poplav v Libiji.
Emilie Madi

Le pravilne odločitve! In so nas znova pretresle naravne katastrofe, na srečo tokrat ne pri nas. Toda še mnogo hujša v Libiji, kjer je močan dež povzročil rušenje slabo vzdrževanih jezov, poplave pa porušile mesto Derna in vzele več deset tisoč življenj. In podobno je bilo v Maroku, kjer je bil to potres. Seveda teh dogodkov ni bilo mogoče predvideti. Kdo pa si je mislil, da lahko v večinoma puščavski Libiji pade toliko dežja in da se bo ciklon, ki je pred tem povzročil ogromne poplave v Grčiji na poti čez Sredozemsko morje lahko tako okrepil? Tudi potresov se ne da napovedovati, predvsem tam, kjer jih drsenje afriške plošče pod evropsko do zdaj ni povzročalo, nam je pa ta pojav pred milijoni in tisoči let ustvaril Alpe.

Zaradi podnebnih sprememb letos rekordno hitro raste povprečna temperatura sveta in bojim se, da bo zaradi posledic ujm in vročinskih valov treba za sanacijo škode porabiti tako po vsem svetu kot v Evropi in tudi pri nas mnogo več sredstev, kot smo jih do zdaj vsi investirali v "zeleni prehod", na kar nas stroka opozarja že desetletja.

Marsikaj pa nas šele čaka: posledice padanja gospodarske rasti po vsem svetu, ki se hitro lahko sprevrže v hudo gospodarsko krizo, pa kakšne bodo posledice vojne v Ukrajini, ne glede na to, kako se bo končala. In tudi te krize bodo povsod po svetu terjale milijardna sredstva, ki jih že zdaj v ZDA, Rusiji, Kitajski in Evropi, pa seveda pri nas, državni proračuni nimajo. Zadolževanje je povsod omejeno, najrevnejše države na svetu pa bodo seveda ostale brez vsega, če se bodo vse te krize nadaljevale. Ne bo pa lahko tudi Sloveniji, pa ne le državi, tudi občinam pa seveda tudi vsem drugim dejavnostim, ki so odvisne od proračunskih sredstev - in tudi gospodarskim dejavnostim in kmetijstvu, ki že čutijo posledice vseh teh neugodnih dogajanj.

Najti bo treba pravilne odločitve - pa se to mnogokrat, tako pri nas kot po svetu, ne zgodi. Vsaka politika na oblasti namenja največ sredstev področjem, ki najbolj koristijo njeni volilni bazi, ne glede na mnenja stroke, posledice na drugi strani pa krize ne rešijo ali celo poglobijo. Zato bo potrebna politična enotnost, ki smo je navadni državljani v kriznih trenutkih sposobni in smo jo znova dokazali s pomočjo prizadetim v poplavah.

Pa to ne velja le za Slovenijo, temveč tudi za vse ostale demokratične države vsega sveta, predvsem pa za Evropsko unijo, ki jo prihodnje leto čakajo volitve.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta