(POGLED IZ PENZIONA) Kako preprečiti napačne odločitve?

Najhujše so tiste odločitve, pri katerih je edini kriterij, da je treba škodovati drugim, da bi koristilo le meni ali le nam, ko gre za države in razmere na celem svetu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matija Stepišnik

To je pač del človeške narave: ko odrastemo in nismo več pod nadzorom staršev, moramo pričeti sprejemati odločitve, ki nato vplivajo na naše nadaljnje življenje. Seveda je na to najprej vplivala vzgoja, ki smo je bili deležni, nato pa tudi izobrazba in seveda tudi cilji, ki smo si jih zastavili v življenju. In naša generacija pač v teh letih ugotavlja, da bi lahko marsikaj storili bolje. Seveda to ne velja le za vsakega posameznika, ampak za vso naše bližnje okolje, narod, državo in ves svet. Oziroma za ljudi, ki smo jim dali moč, da odločajo - od lokalnega okolja, države in najbolj od tistih, ki morajo sprejemati odločitve, ki imajo dobre ali slabe posledice na ves svet. Pa to ni kritika vseh voditeljev. Vsaj šahisti se zavedamo, da ni bilo še nobenega, ki zaradi svoje napake ne bi izgubil partije. Seveda je pri šahu to drugače, ker so jasna vsa pravila - in tudi vse poteze, za katere se odločiš, so predvidljive, vendar tudi najvišji inteligenčni kvocienti niso dovolj, da bi tudi kak svetovni prvak bil tega sposoben. Takšni so pač človeški možgani, ki jih je ustvarila evolucija.

Na drugih področjih v politiki, gospodarstvu in vseh družbenih dejavnostih pa tako jasnih pravil, predvsem pa točnih informacij o posledicah odločitev ni na voljo - in tu čas potem pokaže na napake. Najhujše pa so tiste odločitve, pri katerih je edini kriterij, da je treba škodovati drugim, da bi koristilo le meni ali le nam, ko gre za države in razmere na celotnem svetu. In zato nastajajo vojne, ljudje umirajo od lakote, ves svet pa se vedno bolj segreva.

In je kakšna rešitev iz tega stanja? Šahisti smo jo že spoznali: umetna inteligenca! Sodobni računalniki in programi za šah so do zdaj premagali tudi vse svetovne prvake. In razvijati jih je treba tudi za številna druga področja, kar je spoznala tudi Evropska unija, ki je začenjala te programe in raziskave v zadnjih letih financirati. Prednost pri njej imajo programi za samovozeče avtomobile, ki morajo postati uspešnejši od prvih, ki so že na cestah, pa ne še najbolj popolni in varni. Preprečili pa bodo prometne nesreče zaradi napak ali prepoznih reakcij voznikov in njihovih kršitev prometnih predpisov ter tako preprečili ogromno smrtnih žrtev in škode po vsem svetu. Pa so seveda še programi za gospodarstvo, ki se tudi pri nas že robotizira - in še mnogo je drugih področij.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta