(POGLED IZ PENZIONA) Nič kaj vesel december

Se Mariboru obeta, da bo kmalu izgubil svoj dnevni časopis, za njim pa še RTV-center?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sašo Bizjak

To, da je december najbolj vesel mesec v letu, je večstoletna tradicija po vsem svetu, pri nas pa še posebno v družinskem okolju ob prihodih Miklavža, Božička in dedka Mraza, ki najbolj razveselijo najmlajše. In nato se konča z novim letom, ko si vsi zaželimo srečo. Pa se nam te želje v letu, ki se končuje, niso uresničile: zajele so nas ekstremne vremenske razmere s poplavami in plazovi ter prizadele tisoče družin ob sicer prelepih slovenskih rekah, za odpravo te škode pa bodo potrebne milijarde evrov v kar nekaj prihodnjih letih. In zmanjkalo jih bo za številna druga področja, ki jih mora financirati in vzdrževati država, kar se je na področju vsega slovenskega javnega sektorja pokazalo že letos. Tudi za ves ostali svet in vse prebivalce to leto ni bilo srečno, tudi njih so prizadeli številni vremenski ekstremi, ker smo pač našo mater Zemljo najbolj segreli, odkar merimo njene povprečne letne temperature. In te se bodo še kar dvigovale. Pa sta tu še obe kruti vojni med Rusijo in Ukrajino ter Izraelom in Hamasom z grozljivimi posledicami in žrtvami med civilnim prebivalstvom, ki jih samo želje po sreči v novem letu zagotovo ne bodo končale. Ampak svetovne ureditve, ki bi v okviru OZN učinkovito preprečevala krvave vojne, enostavno nismo sposobni vzpostaviti, pa čeprav si jo navadni ljudje po vsem svetu najbolj želimo.

Slovenijo pa zaznamuje še politična kriza, saj podpora Golobovi vladi zaradi številnih neizpolnjenih obljub in napovedi vztrajno pada, škodijo pa ji tudi notranji prepiri v koaliciji. Pa v teh burnih časih ni tako le v Sloveniji, ampak tudi v številnih drugih državah po svetu, saj je bilo kar nekaj volitev, v katerih so bile zamenjane vlade. Pomembne bodo tudi te v prihodnjem letu, ko bodo največ pozornosti deležne predsedniške volitve v ZDA in v Evropski uniji. Nas bodo po včerajšnjem meteorološkem začetku zime tudi tokrat prizadeli ekstremni vremenski pojavi kot v letošnjem poletju? To, kar se je ta teden že dogajalo v državah vzhodnega Balkana z metri snega in izpadi elektrike, ni seveda nič kaj dobra napoved.

Najbolj črn december pa je za vse nas nekoč zaposlene na Večeru. Ne le za novinarje, tudi za nekdaj zaposlene v vseh ostalih službah. To, kar se sedaj dogaja z našim časnikom in napovedani izselitvi uredništva v prostore v lasti mariborskega župana, nas je prizadelo. Vsi smo se vso delovno dobo trudili za uspešno in pozitivno poslovanje podjetja in rast Večera in vseh njegovih edicij. In uspevalo nam je. Novim lastnikom pa je bil edini cilj, da iz podjetja potegnejo, kar je bilo do tedaj ustvarjeno. Prodali so vse prostore dopisništev in še zgradbo Večera, zmanjšali število zaposlenih, razvoj časopisa in vlaganje vanj pa jih sploh nista zanimala in jih tudi sedaj ne. Se Mariboru obeta, da bo kmalu izgubil svoj dnevni časopis, za njim pa še RTV-center in Radio Maribor, kar tudi napovedujejo v Ljubljani? Če se bo to zgodilo, pa bo za vse, ki smo navezani na naše najpomembnejše lokalne mediji, najbolj žalosten december, kar smo jih doživeli.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta