Politični zaporniki v Evropi: Dobro jutro in srečno!

Kristina Božič
17.01.2020 13:12

Politični zaporniki, danes tudi v Evropi in Ameriki, sprožajo zadrego politikov, ki poudarjajo zavezanost demokratičnim načelom, a da drugačen politično-ekonomski sistem pač ni mogoč. Politični zaporniki so vztrajajoči opomin, da je bolj pravičen in human svet zamisljiv - in da obstajajo ljudje, ki vanj verjamejo ter so zanj pripravljeni tvegati marsikaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Politični zaporniki so nekoč nekaj veljali. Tudi v družbenem spominu o poti do slovenske neodvisnosti igrajo politični zaporniki eno ključnih vlog. A pred 30, 40 leti je bilo političnih zapornikov precej in v nekem obdobju so postali skoraj del normalnosti, se spomni Matevž Krivic časa šestdesetih, sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja. Leta 1984 je šel v Beograd na sojenje šesterici, v Sloveniji se je leta 1988 pridružil Odboru za varstvo človekovih pravic. Ta je bil ustanovljen nekaj dni po junijski aretaciji četverice JBTZ, ki so jo jugoslovanske oblasti obtožile razkritja vojaških skrivnosti. "Čutili smo, da je čas, da je treba nekaj narediti, in ni bilo dvoma, na kateri strani si," se je upokojeni ustavni sodnik in neuklonljivi borec za spoštovanje pravic najbolj ranljivih poskušal spomniti tedanjega trenutka. "Jasno je bilo, da je bil sistem v popolni krizi. Pravne države ni bilo in vse je bilo jasno," našteva, da se je civilna družba proti oblastnemu pregonu in zatiranju tedaj borila s pisanjem peticij in z ustanavljanjem odborov. "Šlo je za vrenje, ko je režim propadal in vsi ti pojmi, tudi politični zaporniki, so imeli specifičen prizvok." A Matevž Krivic pravi, da situacija tedaj ni primerljiva z današnjo, ko imamo v moderni pravni državi, v demokraciji zapornike, ki so za zapahi zaradi svojih političnih prepričanj in političnega delovanja. "To je drugačen problem. Tako imenovani svobodni svet naj bi ne nazadnje omogočal azil ljudem, za katere je politično preganjanje eksistencialno vprašanje."
A tako imenovani svobodni svet spreminja svoj obraz. Afganistanski prosilec za azil, ki je zdaj našel zatočišče v Barceloni, zna povedati, kako je od odločevalcev slovenskega notranjega ministrstva slišal, da če ga v domovini preganjajo zaradi njegove glasbe, lahko to pač preneha ustvarjati in igrati. Po tej logiki se lezbijkama tudi ni treba držati za roke na ulici in aktivistom ni treba aktivno delovati za drugačen politično-družbeni sistem. Julian Assange je sam odgovoren za svojo usodo, saj je objavil dokumente, ki jih ameriške oblasti označujejo za vojaške skrivnosti. In Chelsea Manning je v samici po lastni izbiri, saj noče govoriti in obtožiti drugih - kar od nje terja ameriško tožilstvo.

Matevž Krivic: "Tako imenovani svobodni svet naj bi ne nazadnje omogočal azil ljudem, za katere je politično preganjanje eksistencialno vprašanje."
Robert Balen
Simon King

Evropski sistem obljub

Sistem EU v trenutni situaciji kaže neodločen obraz. Sodišče EU je sicer španskim oblastem pojasnilo, da edina institucija vsaj formalnega demokratičnega odločanja v EU - Evropski parlament - ni in ne more biti talec arbitrarnih odločitev španskih oblasti: osebe, izvoljene na volitvah za Evropski parlament, pridobijo mandat, ko prejmejo določen del glasov državljank in državljanov Evrope. Z mandatom pridobijo tudi imuniteto, ki ščiti delovanje parlamenta, in je lahko poslanki ali poslancu odvzeta le na predviden način z glasovanjem v parlamentu EU. Tako sta svoj mandat v tem mesecu končno nastopila katalonska politika, ki jima Španija želi soditi, Carles Puigdemont in Toni Comin, prazen pa je ostal sedež Oriola Junquerasa, ki je v španskem zaporu, četudi mu imuniteta nikoli ni bila odvzeta na predpisan način.

Marco Chilese

Dobro jutro in srečno!

V osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja je Eric Hauck delal kot novinar. Pisal je o vojnah na Balkanu, bil je v okupirani Palestini in poročal iz Južnoafriške republike na poti izpod apartheida. Leta 1994 je srečal nekdanjega obsojenega terorista, enega najbolj prepoznavnih političnih zapornikov Nelsona Mandelo. "Tudi v vladi palestinskega voditelja Jaserja Arafata so tedaj sedeli številni nekdanji politični zaporniki," se spomni razmer, ki so se do danes v okupirani Palestini le še zaostrile, z vse več civilisti za rešetkami. A danes je na drugi strani Sredozemlja za zapahi tudi njegov prijatelj, nekdanji zunanji minister Katalonije, Raül Romeva.

Eric Hauck: "Cena, da ti zaščito zagotovi taka država, je zahteva, da se državo uboga, spoštuje navodila, sledi pravilom in točno določenemu razmisleku, ki preveva tudi medije."
Kristina Božič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta